Plan potovanja: Yellowstone in Rocky mountains

Od našega potovanja v ZDA in Kanado je minilo že dve leti. Ne glede na kar nekaj prepotovanih držav, pa to še vedno ostaja naše najlepše in najbolj posebno potovanje, zato sem se odločila spisati plan potovanja za vse, ki vas ta del mika in vleče, pa ga do sedaj še niste uspeli dati na svoj potovalni seznam.

Kaj je bilo na tem potovanju tako posebnega?

Divja, neokrnjena lepota narave in množica divjih živali, ki so v nacionalnih parkih tega območja vedno na prvem mestu.

Kako potovati?

Absolutno z avtomobilom ali avtodomom, saj le tako lahko dostopiš do resnično najlepših in odmaknjenih kotičkov nacionalnih parkov. Avtomobil rentajte vnaprej, že od doma. Priporočamo Billinger Mietwagen, saj imamo z njimi same pozitivne izkušnje. Mi smo avto rezervirali sedem mesecev pred potovanjem in za najem le tega za 20 dni dali 600 eur. Prej ko rezervirate, ceneje je. First minute se resnično izplača.

Letalske karte

Največji strošek pri potovanju v ta konec sveta so seveda letalske karte. Najboljše izhodišče za potovanje je ameriški Seattle ali kanadski Vancouver. V visoki sezoni, ki je edina primerna za potovanje v ta del sveta, so tudi cene temu primerne. A ne izgubite upanja in že v jeseni začnite spremljati letalske karte in ugodne ponudbe. Morda naletite na error fare in dobite dobro ceno. Mi smo imeli res srečo, saj smo naleteli nanj in se praktično v minuti odločili, da popolnoma spremenimo naš poletni plan. Za štiri povratne letalske karte v Seattle (z odhodom iz Dunaja in prihodom nazaj v Muenchen) smo dali 1350 eur, kar je fenomenalna cena. Kljub temu, da smo morali za prevoz do letališča in nazaj domov plačati še 180 eur za 4 osebe, pa je bil skupen strošek še vedno izjemno nizek. Približno 380 eur na osebo v visoki sezoni na drugi konec sveta. Bili bi nespametni, če tega ne bi izkoristili.

Kdaj potovati?

Najboljši čas za potovanje v Yellowstone in Rocky mountains je seveda poletje – od junija do vključno septembra. Morate se zavedati, da večina Yellowstona leži na nadmorski višini 2000m+, prav tako so nacionalni parki kanadskega Skalnega gorovja (Banff, Yoho, Jasper, Mt Robson…) z najlepšimi jezeri (Lake Louise, Lake Moraine, Maligne lake, Bow lake….) na nadmorski višini med 1700 in 2000 m in vremenske razmere so lahko precej zimske. Mi smo potovali v mesecu juliju, imeli večinoma zelo dobro vreme in doživeli temperature med 5 in 30 stopinjami. Z vmesnimi epizodami vetra, mraza in hitrega poslabšanja vremena. Topla oblačila, pokrivala, dobri čevlji in “čebulni sistem” oblačenja (v več plasteh) je zato must do. In seveda potovanje v poletnih mesecih.

Rezervacija nočitev

Če pri potovanju v Azijo ni potrebno vnaprej rezervirati nočitev (čeprav se tudi to v zadnjem času velikokrat cenovno izplača), pa je to nujno za Yellowstone in Rocky mountains. Tudi okoli Yellowstona je veliko namestitev, vendar če je le možno, si le te rezervirate znotraj nacionalnega parka. Tu pa so namestitve zelo omejene, kar je iz vidika ohranjanja narave in nedotaknjenosti živalskega in rastlinskega sveta – nujno. Večino namestitev znotraj nacionalnih parkov smo tako rezervirali že decembra, za potovanje julija naslednje leto. In če verjamete ali ne – komaj smo jih dobili. Cene za nočitev so se gibale okoli 80 eur na noč, s tem, da imajo tam večinoma cene na sobo in ne na osebe. V Yellowstonu smo tako spali v manjši leseni hišici za dve osebi znotraj kampa, s seboj pa imeli podlogo za spanje, na kateri je spal Peter – na tleh seveda. Dobre in tople spalke so pravilo, saj je bilo ponoči kar mraz, kljub spanju v leseni hišici. Nobenega materialnega luksuza, a hkrati neskončen luksuz spanja v najstarejšem in za večino popotnikov najlepšem nacionalnem parku na svetu – velikem kot dve Sloveniji. In tako kot nočitve v Yellowstonu niso bile poceni – tudi kanadski nacionalni parki niso. Tudi tu smo nočitve rezervirali več kot pol leta vnaprej in za njih odšteli 80 eur+. Območja parkov so ogromna, zato poizkusite najti nočitve vedno znotraj nacionalnih parkov. Se izplača.

Vstopnine

Ob 150 letnici Kanade so v letu 2017 vstopi v kanadske nacionalne parke zastonj, v ostalih letih pa se seveda plača vstopnina. Dnevna cena je: odrasli 9,80 CAD, otroci 4,90 CAD, družina 19,60 CAD. Plača se na rampi ob vstopu v prvi nacionalni park, lahko za več dni (za več nacionalnih parkov), potrdila pa ni potrebno imeti pri sebi ampak v avtu. Več na tem linku
Za nacionalne parke ZDA se kupi letna karta v višini 80 USD, ki velja na avto ne glede na število potnikov. Formalno ni prenosljiva, vendar… lastništvo se preverja le s podpisom na karti. Na karti sta dve črti za podpis, prvo lahko uporabimo za prvega imetnika, drugo črto pa za drugega imetnika. Torej če kupite novo karto, se podpišite le na prvo črto. Po uporabi jo lahko prodate, drugi lastnik pa se bo v tem primeru podpisal na drugo črto.

Plan potovanja

Za krožno potovanje priporočamo vsaj 3 tedne časa. Krog se sicer lahko izvede tudi samo v 14 dneh. Več kot imate časa, bolje je, največkrat pa trije tedni zadostujejo za počasno in doživeto potovanje.
Tole je pot, ki smo jo naredili mi. Vzemite si dovolj časa v Yellowstonu, vsaj 5 nočitev. Yellowstone je ogromen in vreden raziskovanja. Prizori, ki jih srečuješ tam, so preprosto en velik vau, zato tu ne hitite. Mi smo potovanje začeli v Seattlu in ga končali v Vancouvru, lahko pa ga seveda naredite tudi v nasprotni smeri.

Yellowstone National Park

Plan potovanja po dnevih:

1. dan: prihod v Seattle

9 ur časovne razlike in dolga pot je stres za telo in vzemite si čas, da potovanje začnete počasi. Če bo vreme lepo, se prvi dan povzpnite na glavno znamenitost Seattla – Space Needle, iz katerega je v lepih dneh razgled tako na Pacifik, kot na 4392 metrov visok Mount Rainer – goro, ki je pravzaprav vulkan, pod katerim se nahaja tudi istoimenski nacionalni park. Space Needle je ob lepem vremenu vsekakor vredno obiskati, čeprav ni poceni. Cena obiska za družino je 80 eur. Otroka sta pri razgledu iz njega takoj opazila ogromna in zanimiva igrala v parku tik ob njem, kar je bila seveda brez debate naša naslednja postaja. Tako gibalno zanimivih in domiselnih igral še nismo doživeli. Pravi užitek (in včasih tudi strah) ju je bilo opazovati pri plezanju po njih. Dan boste po vsej verjetnosti zaključili zgodaj, saj bo časovna razlika devetih ur naredila svoje.

2. dan: Seattle

Drugi dan ob počasnem tempu raziskujte Seattle. Poleg Space Needla je must see Seattla brez dvoma Pike Place market, stari del mesta Seattle, z mestno tržnico, kjer najlažje doživiš utrip mesta in kjer lahko vsak najde nekaj, kar mu je všeč. Če ne drugega – dobro kitajsko ali kakšno drugo restavracijo, kjer si lahko privoščiš topel obrok za ugodno ceno. Pike place market leži ob obali, obkrožajo ga strme ulice, ki se spuščajo proti njemu. Poleg Pike Place marketa lahko obiščite tudi Pioneer Squere in Occidental park. Tako kot v marsikateri prestolnici se tudi tu prepleta blišč in beda. Dva pola, dva svetova, dve skrajnosti. Če imate več časa in dodatni dan, ga lahko izkoristite za obisk Olympic national parka, ki se nahaja v bližini Seattla.

3. Seattle – Mt. Rainer NP – Spokane

Čas je za dolgo pot proti vzhodu. Od Seattla do najbližjega vhoda v Yellowstone je približno 800 milj, kar je malo manj kot 1300 km. Veliko, a normalno izvedljivo v dveh dneh. Ker bo velika časovna razlika še vedno prisotna, se boste zbudili zelo zgodaj in že v dopoldanskih urah prispeli do nacionalnega parka Mount Rainer, ki ga zelo priporočamo obiskati na poti proti Yellowstonu. Priporočamo, da vanj vstopite na severovzhodu, kjer se z avtom lahko pride najvišje – do Sunrise Visitor centra. Tu si vzemite nekaj ur in naredite kakšen lep pohod. Če boste imeli “srečo”, lahko že tu doživite bližnje srečanje z medvedom. Mi smo se namreč odpravili na pohod do bližnjega jezera. Niti malo nismo pričakovali, da se je po isti poti odpravila tudi mama medvedka s svojima mladičema 🙂 . Zagledali smo jo, približno 20 m po bregu navzdol. In se pošteno ustrašili. Takrat v tisti situaciji nam niti na misel ni prišlo, da bi jo slikali 🙂 . To je bilo naše prvo bližnje srečanje z medvedom v njegovem naravnem okolju, kjer smo ljudje samo gostje. Kasneje smo od rangerja izvedeli, da je medvedka zelo boječa in se vedno umakne, tako da je bil naš prvi strah pravzaprav pretiran. Smo pa se v tej situaciji dodobra spoznali z nagonskimi reakcijami preživetja. Ki niso vedno najbolj modre. Priporočamo nočitev v mestu Spokane.

4. dan: Spokane – Yellowstone

Čaka vas dolg dan vožnje s kakšnim kratkim postankom za kosilo. Ko smo mi popoldan prispeli do vhoda v Yellowstone, nas je tam za dobrodošlico pričakala mavrica. In že takoj živali, ki so tu na prvem mestu.

5. dan: Yellowstone

Juhu, začenja se raziskovanje Yellowstona. Mi smo bili nastanjeni na severnem delu parka, zato smo se prvi dan odpravili raziskovati njegov zahodni del. Vzemite si dovolj časa in imejte v mislih, da se vreme tu spreminja zelo hitro in je luksuz v bistvu čas, ki ga imamo za raziskovanje in prilagajanje vremenu. Podajte se do Norris Geyser Basin-a, do Virginia Cascades, ter dalje do Middway in Upper Geyser Basin. Ob lepem vremenu lahko naredite pohod do Lone Star Geyserja. Ker se je pri nas vreme sredi dneva poslabšalo, smo podobno pot naredili še čez dva dni, v soncu.

6. dan: Yellowstone

Vzemite si čas tudi za raziskovanje skrajnega severovzhodnega dela Yellowstona, doline Lamar, kjer se nahaja največja množica bizonov in divjih živali. Pomembno je, da se na raziskovanje odpravite zelo zgodaj, saj je takrat živali največ. Mi smo že takoj ob vstopu v dolino na travniku ob cesti opazili mamo medvedko s svojima mladičema, ki sta jo varno čakala na drevesu. In potem dalje, po poteh bizonov. Popoldne lahko raziskujete slapove severnega dela parka: Tower falls, Wraith falls in naredite Blacktall Plateau drive.

7. dan: Yellowstone

Ker nam je prvi dan vreme nagajalo, smo še enkrat odšli do jugozahodnega dela parka. Navdušila sta nas predvsem Biscuit Basin ter Grand prismatic spring. Grand prismatic spring si lahko ogledate od blizu, a najlepši pogled nanj je iz razgledne točke. V tem primeru parkirajte malo južneje od Grand Prismatic springa (44.515308, -110.832512) in pot nadaljujte po urejeni potki nazaj v smeri gejzirja. Ko pridete vzporedno z njim, se povzpnite levo v breg, od koder je najboljši razgled na gejzir, posebej v popoldanskih urah, ko je sonce na pravi strani. Izpustiti ne smete niti Old Faithful gejzirja (Stari Zvesti), katerega mogočen izbruh lahko opazujete približno na vsakih 90 minut. Obvezno se zapeljite po Firehole Lake Drive in če imate srečo z vremenom se osvežite v katerem od toplih vrelcev ob poti Firehole Canyon Drive.

8. dan: Yellowstone

Tu so se naše poti srečale s prijatelji/sosedi, s katerim smo skupaj raziskovali del Yellowstona. Tokrat nam je pot že navsezgodaj prečkal grizli in nam polepšal dan. Raziskovali smo Yellowstonski slap in kanjon in se podali na South Rim trail nad kanjonom. Množico divjih živali ter bizonov lahko opazujete tudi v Hayden valley , se podate do Mud Volcana ter dalje do Yellowstonskega jezera. Najlepši del pa je bilo področje West Thumb Geyser Basina, za katerega si vzemite dovolj časa.

9. dan: Yellowstone

Za raziskovanje je ostal še severozahodni del parka in s tem območje Mammoth Hot Springsov in njihovih belih ter rdeče rjavih teras. Tudi na severnem delu parka se lahko kopate v naravi, v vročih vrelcih in sicer na območju Boiling River.


10. dan: Yellowstone – Glacier NP

Čas za nadaljevanje poti v smeri ameriško kanadske meje. Če imate dovolj časa, lahko obisk Yellowstona podaljšate tudi z obiskom Grand Teton nacionalnega parka, ki se drži Yellowstona na njegovem južnem delu. Mi smo se po tehtnem premisleku odločili, da imamo raje več časa znotraj Yellowstona, saj smo vedeli, da bo gora dovolj tudi še v kanadskih Rocky Mountains. Ni nam bilo žal te odločitve, saj tako posebno, divjo in nenavadno pokrajino težko doživiš še kje drugje. Pot od severnega vhoda Yellowstona do izhodišča v Glacier NP je dolga in vodi mimo Browninga, indijanskega mesteca, kjer lahko (na žalost) opazimo vso bedo in propadanje Indijancev (Native Americans). To je bilo edino mesto, kjer se na potovanju nismo počutili varne. Nočitev smo si rezervirali v neposredni bližini Glacier NP-ja, ki smo ga raziskovali naslednja dva dni.

11. dan: Glacier NP

Glacier NP je bil eno veliko, pozitivno presenečenje in kar žal nam je bilo, da nimamo več časa. Obvezno se zapeljite do Two medicine lake pod Sinopah Mountain in si tu vzemite dovolj časa. Če imate tega na pretek, lahko tu tudi prespite, saj je res lepo. Pot nadaljujte po znameniti “Going to the sun road” do prelaza Logan pass, kjer se podajte na kratek pohod do Hidden lake. Logan pass je precej oblegan s strani turistov, kar pa ne morem reči za prelepo okolico ob Two medicine lake, zato si vsi ljubitelji miru in tišine vzemite več časa prav na tem območju. Nočitev: Glacier NP ali njegova okolica.12. dan: Many Glacier Valley:

To dolino smo odkrili čisto slučajno, sploh je nismo imeli na svojem must do seznamu. Bilo je lepo za zjokat, turiste bi lahko preštela na prste ene roke in sploh nimam besed za vso lepoto te doline. Uživajte v razgledih ali se odpravite na kakšen krajši pohod.

13. dan: Waterton lakes NP – Calgary

Iz Glacier nacionalnega parka se preko kanadske meje podajte na raziskovanje parka, ki se drži skupaj z Glacierjem – Waterton lakes NP. Njegova posebnost so – kaj drugega kot jezera ter znameniti hotel Prince of Wales. Zapeljite se tudi do Red Rock Canyona, kjer se lahko ohladite v vročih dneh. Če imate dovolj časa, si lahko tu privoščite tudi nočitev, lahko pa se zapeljete naprej v Calgary, kar smo storili tudi mi. Na poti do Calgaryja smo se ustavili v Head – Smashed – In Buffalo Jump. Le ta se nahaja med nacionalnim parkom Waterton lakes in Calgaryjem. Obisk zelo priporočamo, a nujno je, da tja pridete pred 16h, ker se muzej zapre ob 17h – res pa si ga je vredno ogledati. To je območje, kjer so indijanci nekoč lovili bizone tako, da so jih pognali čez prepadno steno. Na območju Head – Smashed – In Buffalo Jump je resnično dobro predstavljeno življenje indijancev in celoten obred (ker to je bil za indijance pomemben obred s pripravami, molitvami, določitvijo pravega časa itd) tako posebnega lova na bizone. Poleg domiselno zastavljenega muzeja imajo tudi manjšo kinodvorano, kjer je skozi preprost dokumentarni film (primeren tudi za otroke, ki ne razumejo angleško) predstavljen lov na bizone.

14. dan: Calgary – Banff NP

Vzemite si dan za raziskovanje Calgaryja. Mi ga prav veliko nismo mogli raziskati, ker je bilo deževno. A še vedno veliko bolje dež v Calgaryju, kot dež kakšen drugi dan 🙂 . Popoldan se zapeljite v mesto Banff – izhodišče za raziskovanje najlepšega izmed mnogih nacionalnih parkov kanadskega Skalnega gorovja.

15. dan: Banff NP

Največji znamenitosti Banffa in kar celotnega Skalnega gorovja sta dve gorski jezeri: Lake Louise in Lake Moraine. Zelo, zelo lepi, a z obilico turistov, ki si ju želijo ogledati. Za pristno doživetje je dobro vstati res zgodaj in se do njiju odpraviti zjutraj, da se vsaj malo izognemo gužvi in poplavi množice. A ne moremo jim zameriti, saj je razgled na jezeri in okoliške ledenike ter gore res veličasten. Ob jezerih se lahko samo sprehajate, ali pa naredite krajši ali daljši treking. Eden najbolj poznanih trekingov je Six Glacier hike, ali pa krajši pohod do jezera Agnes. Če imate dovolj časa in denarja, se lahko z gondolo zapeljete na vrh Sulphur Mountain od koder je čudoviti razgled na Banff in okolico.

16. dan: Banff NP

Če imate srečo z vremenom, se takoj zjutraj odpravite na Sunshine Meadows po poti: “Garden Path Trail and Twin Cairns”. Treking je potrebno rezervirati vnaprej, saj se z avtom lahko pripeljete samo do Sunshine Village, naprej pa vozi shuttle – približno 5 kilometrov do izhodišča 12 km ture. Po prebranem na forumih je treking čudovit. Mi smo ga imeli rezerviranega, a smo morali žal zaradi bolezni (na srečo zgolj enodnevne) naše najmlajše – odpovedati. Obvezno pa se zapeljite tudi na krožno pot Tunnel Mountain Drive in se od tam sprehodite do Hoodoos (Hoodoos trail) – naravnih peščenih stolpičev in skal zanimivih ter nenavadnih oblik.

17.dan: Banff – Yoho NP

Iz Banffa se lahko odpravite na izlet do čudovitega nacionalnega parka Yoho, kjer se nahaja jezero Emerald, okoli njega pa vodi približno 3km pot. Prav tako si oglejte Takakkaw Falls, ki velja za enega izmed najvišjih slapov v Kanadi. Mi smo se z otroci zapeljali tudi do kraja Golden, kjer se nahaja Wildlife Wolf center, ki skrbi za poškodovane in zapuščene volke. Volkovi so bili edine živali, ki živijo v teh koncih in jih nismo videli prosto v naravi – v njihovem naravnem življenjskem okolju. Razlog je – njihova prestrašenost in strah pred ljudmi. Tu so se nam razbili marsikateri tabuji o volkovih, sploh otrokom, kar je še ena lepa življenjska popotnica.

17. dan: Bow lake – Jasper NP

S težkim srcem smo se poslovili od Banffa in odšli proti zadnjemu delu naše poti – po znameniti cesti Ice-field Parkway do največjega izmed nacionalnih parkov v kanadskem Skalnem gorovju – do Jasper NP. Na poti smo doživeli dve čudoviti presenečenji. Prvo je bilo prelepo jezero Bow lake, ob katerem smo se ustavili čisto po naključju, drugo presenečenje pa je prečkalo glavno cesto tik pred nami, ter nam priredilo nepozabno predstavo ob njej. Ogromni črni medved. Ki se je odločil imeti dolgo kosilo tik ob cesti. Čudovito. Del znamenite ceste Ice-field Parkway pa so tudi slapovi in ledenik Athabasca, ki jih ne morete zgrešiti. Nočitev Jasper.

18. dan: Jasper NP

Največja znamenitost nacionalnega parka Jasper sta jezero Medicine ter Maligne. Lahko se zgolj zapeljete do njiju in uživate v razgledih ali pa se odločite za izlet z ladjico do Spirit islanda na jezeru Maligne. Zaradi požarov je bil ta del nacionalnega parka ob našem obisku zaprt, zato smo si ogledali Jasper canyon in se še isti dan podali naprej do Kamloopsa, kjer smo prenočili.

19. dan: Kamloops – Vancouver

Pot od Jasperja do Vancouvra je dolga približno 800 km. Možno jo je izvesti v enem dnevu, a mi smo jo presekali in prespali v Kamloopsu. Če imate dovolj časa, lahko podaljšate raziskovanje kanadskega Skalnega gorovja tudi z obiskom Mount Robson NP-ja. Ker smo iz Kamloopsa štartali zelo zgodaj zjutraj, smo bili v Vancouvru že dopoldan. Takoj smo se zapeljali do Capilano Suspension Bridge parka, ki poleg najvišjega visečega mosta ponuja izvrstne naravne poligone. Obisk močno priporočamo, a si zanj vzemite vsaj tri ure. Popoldan se lahko podate v stari del mesta, na Water street in do znamenite parne ure. Raziščete lahko China town ali novejši del mesta. Nočitve v Vancouvru niso najcenejše. Mi smo spali v HI-Vancouver Jericho Beach Hostlu in ga močno priporočamo. Tudi zaradi dobre lokacije tik ob plaži.

20. dan: Vancouver

Dan za raziskovanje Vancouvra. Raziščite Stanleyev park, ki je oaza Vancouvra. Granville island in Water street, ki sta srce in duša mesta. Down town, ki je na mehak način vpet med zelenje in stari del mesta. Plaže na južnem delu Vancouvra, ki so za mestne plaže presenetljivo čiste in lepe. In kjer se vedno kaj dogaja – od surfanja do igranja odbojke. Vancouver-ski akvarij je eden najbolj poznanih v svetu in če vas to zanima, si ga je super ogledati. Še zadnja nočitev pred potjo domov.

21. dan: Vancouver – Seattle

Dve in pol uri vožnje na zadnjem delu poti med dvema velemestoma. Ne pozabite na mejo in kakšen možni prometni zamašek v Seattlu, zato si je dobro vzeti malo več časa.

Upam, da sem vas z zapisanim spodbudila in navdušila za road trip, ki si zasluži veliko začetnico. Ni med najcenejšimi, to je res, a tisto kar dobiš – preseže tudi možne visoke cene. Priporočamo!