Plan potovanja: road trip po Provansi in gorska pravljica v Chamonixu

Zdi se mi že cela večnost od najinega zadnjega poletnega raziskovanja novih krajev. Za avgustovski road trip po Franciji sva se odločila zadnji trenutek in ni nama žal. Francija je bližje, kot si na prvi pogled mislimo (no, vsaj za naju, ki sva dolgih voženj kar navajena) in to zagotovo ni bil zadnji obisk le te s svojim avtomobilom. Vroč jug Francije sva tako skombinirala s kičastimi dnevi v gorah v okolici Chamonixa. Vedela sva, da si v prvem delu želiva raziskovanje Provanse, v drugem delu roadtripa pa obisk francoskih Alp. A je bilo do tik pred zdajci vse nekako v luftu in seveda odvisno tudi od vremena v Alpah. Kateri del francoskih Alp, če sploh bova obiskala, je bilo do zadnjega trenutka odprto vprašanje. Pa se je na srečo vse nekako poklopilo, sončno vreme brez oblačka nama je bilo več kot naklonjeno in v Chamonixu sva preživela nekaj najlepših dni vseh najinih raziskovanj do sedaj. Če imate radi naravo in gore, je to must do, resnično. Gorska kulisa okoli Mont Blanca je fantastična in en velik ahhh. Pohodne poti pa primerne tudi za običajne gornike in ne samo alpiniste.

Poleg Francije sva na tem roadtripu obiskala še Monako in majhen delček Švice. Priznam, Monako in Monte Carlo ni ravno za naju in po slabih treh urah sva ga imela dovolj. Provansa pa je druga zgodba in je čudovita. Njene vasice, podeželje, narava, razgledi, hrana, turkizne barve kanjona Verdon, na stotine flamingov in soline v naravnem parku Camargue, mistični in čudoviti Abbaye Notre Dame de Senanque, rdeče skale Roussillona….in še in še.

Za vse, ki bi v prihodnosti želeli skombinirati Provanso in gorsko pravljico ob Mont Blancu pa je tule najin letošnji plan potovanja. Okvirna pot, ki sva jo naredila je bila takšna:

Plan potovanja po dnevih:

1. Ljubljana – Monako – Azurna obala

Ponoči sva se odpravila na pot in v jutranjih urah že prispela v Monako. Monako in Monte Carlo sta sinonim za luksuz, glamur in prestiž. Ogledala sva si osrednji del Monte Carla, se sprehodila do pristanišča, od koder je lep pogled na prinčevo palačo ter pred najbolj znanim kazinojem opazovala noro drage avtomobile. Kratek čas, ker to nekako ni za naju. Pot sva nadaljevala proti slikoviti vasici Eze na hribčku nad Azurno obalo, ki je polna simpatičnih ozkih ulic, trgovinic in mini restavracij oziroma bistrojev z zelo okusno francosko hrano. Ne najcenejše kosilo, a za naju vredno svoje cene. Sprva sva mislila obiskati Nico in na njenem obrobju prespati, pa sva si premislila. Dovolj je bilo opazovanja luksuza v Monte Carlu, greva poiskati nekaj pristnejšega. In sva odšla v umetniški in čudoviti Saint Paul de Vence.

2. Lac de Sante Croix, kanjon Verdon in Moustiers-Sainte-Marie

Kanjon Verdon je najgloblja soteska v Evropi s čudovito turkizno modro barvo vode ob prelepem jezeru Lac de Sante Croix. Zgodaj dopoldan sva se najprej podala s kanujem v sam kanjon, potem pa z avtom odšla na krožno in zelo razgledno pot Route des Cretes in uživala v pogled na kanjon še iz ptičje perspektive. Dan sva zaključila z obiskom za mene najlepše provansalske vasice Moustiers Sainte-Marie, ki je s svojo cerkvico med skalami Notre Dame de Beauvoir, res nekaj posebnega. Proti večeru sva se zapeljala čez planoto Valensole, ki je znana po prostranih poljih sivke, sončnic in pšenice. Avgusta tu žal sivka ne cveti več, zanjo se je potrebno v Provanso odpraviti junija ali v začetku julija. V tem času si je zagotovo dobro za raziskovanje planote Valensole vzeti več časa.

3. Roussilon, Gordes, Abbaye Notre Dame de Senanque in večerni Avignon

Dan za raziskovanje čudovitih, fotogeničnih in slikovitih provansalskih vasic. Ena izmed lepših je Roussilon, kjer so hiše v prelepih toplo rdečih odtenkih okre, okolico pa obdajajo rdeče pečine in park Sentier des Ocres. Tu je tudi kamnito, a simpatično mestece Gordes, s svojimi Village des Bories, tradicionalnimi kamnitimi hiškami, ki so muzej na prostem in nekakšna francoska verzija italijanskega Alberobella. Eden izmed vrhuncev raziskovanja Provanse je bil obisk čudovitega cisterijanskega samostana obdanega s polji sivke in pšenice: Abbaye Notre dame de Senanque. Pozno popoldan sva se odpravila proti Avignonu, ki je Unescovo papeško mesto s čudovitim starim delom ob reki Rhoni, z obzidjem, Papeško palačo in znanim avignonskim mostom Pont St. Benezet.

4. Avignon, Pont du Gard in naravni rezervat Camargue

Jutranje raziskovanje starega mestnega jedra Avignona in obisk Rocher des Domes, od koder je lep razgled na reko Rhono in most Pont St. Benezet. Kmalu pa sva se odpravila dalje, proti največjemu in najbolj ohranjenemu rimskemu viaduktu nad reko Gardon, proti Pont du Gard. Zaradi prevelike množice domačinov, ki so se hladili v reki pod mostom, sva se hitro odpravila dalje, tokrat ponovno proti naravi in sicer v naravni rezervat Camargue. Izhodišče za raziskovanje naravnega rezervata je mestece Saintes-Maries-de-la-Mer, kjer sva si izposodila kolesa in odšla na raziskovanje solin, močvirij in narave tega čudovitega dela Francije.

5. Camargue, Les Penitents, Grenoble

Jutranje raziskovanje odprtega ornitološkega parka Pont de Gau v naravnem rezervatu Camargue in druženje s stotinami flamingov. Bilo je prelepo in za naju vrhunec raziskovanja Provanse. Potem pa naju je pot vodila dalje, proti severu. Imela sva dovolj vročine na jugu in zaželela sva si hribov, točneje francoskih Alp. Zaradi napovedanega kičastega vremena v okolici Mont Blanca odločitev kam, ni bila težka. Na poti proti Grenoblu sva se ustavila še v mestecu Les Mees, ki slovi po fotogeničnih skalnih formacijah Les Penitents.

Več o najlepših kotičkih Provanse pa si lahko preberete v članku: https://potepanja.com/najlepsi-koticki-provanse/

6. Col du Lautaret, Col du Galibier, Chamonix in vzpon na Le Brevent

Zgodaj zjutraj sva se iz Grenobla preko visokih prelazov Col du Lautaret in znamenitega Col du Galibier odpeljala v smeri Chamonixa. Razgledi na francoske Alpe so bili preprosto čudoviti, sploh ko sva prispela v bližino s soncem obsijanega Mont Blanca. Prvi pohod na pobočja severno od Chamonixa, z najlepšimi razgledi proti Beli dami na jugu in sosednjim tri in štiri tisočakom. Tokrat na Le Brevent in Lac du Brevent.

7. Chamonix in Lac Blanc

Še en kičasto lep dan in drugo najlepše jezero mojega življenja, Lac Blanc. Če se želimo izogniti množici, je dobro vstati in začeti hoditi zgodaj. Poleg tega pa je pomembno, da se na cilju od koče Refuge Chalet du Lac Blanc na južnem delu jezera odpravimo dalje, proti zadnjemu, severnemu delu. Tam pa v lepotah jezera, njegovi turkizni barvi in vrhunskih razgledih lahko resnično uživamo skoraj sami, oziroma z res redkimi pohodniki.

8. Chamonix in Grand Balcon Nord

Iz severnih pobočij Chamonixa sva se sedaj prestavila na njegov južni del in opravila najlepši hike tega dela, Grand Balcon Nord. Tu pa sva imela resnično občutek, da sva na drugem kontinentu, saj se sprehajaš tik ob vznožju veličastnih in špičastih vrhov štiritisočakov.

9. Chamonix in Aiguille du Midi

Vzpon z gondolo na špičasti razgledni vrh na kar 3842 mnm je must do ob obisku Chamonixa. Razgled na Mont Blanc je tu praktično na dlani. Karte za vzpon na Aiguille du Midi je potrebno rezervirati več dni vnaprej, saj je število obiskovalcev omejeno, karte pa za več dni vnaprej v top poletni sezoni vedno razprodane.

10. Chamonix, Point de Vue in ledenik Argentiere

Še zadnji hike, tokrat ti ob ledenik Argentiere.

Več o najlepših pohodnih poteh v okolici Chamonixa pa si lahko preberete v članku: https://potepanja.com/najlepsi-razgledi-in-pohodne-poti-okoli-mont-blanca/

11. Chamonix – prelaz Grand St. Bernard – Aosta – Ljubljana

Pot domov preko čudovitega švicarskega prelaza Grand St. Bernard in še malo kulinaričnega razvajanja v italijanski Aosti.