Plan potovanja: Oman in ZAE

Po Omanu smo se potepali leto dni nazaj in popolnoma nas je očaral. Padli so marsikateri predsodki o arabskem svetu in brez dvoma lahko zatrdimo, da je potovanje po Omanu res lepo, skoraj pravljično in popolnoma varno.

Ker se vas kar nekaj spogleduje z idejo potovanja v to deželo, sem se odločila spisati naš plan potovanja.

Kdaj potovati v Oman?

Mi smo potovali za prvomajske praznike, a to ni najbolj idealen čas. Bilo je namreč noro vroče in temperature so se čez dan gibale med 35 in 40 stopinjami. Najboljši čas za potovanje po Omanu so naše krompirjeve počitnice ali pa novoletni prazniki. Izogibajte pa se potovanju med majem in oktobrom, saj je vročina res neznosna. Kombinacija vročine in klime pa lahko hitro botruje kakšnemu prehladu.

Za koliko časa?

Več kot imate časa, bolje bo. Ker pa vem, da vsi nimate na voljo nekaj tednov, vas lahko pomirim. Tudi v dobrem tednu lahko doživite Oman in ga vsaj delno raziščete. Najbolje je imeti na voljo sicer med 10 in 14 dni, a tudi z manj dnevi se brez težav počasi naredi lep krog.
V prispevku bom opisala našo pot, za katero si lahko vzamete med 7-10 dni, brez naglice in hitenja.

Kam leteti?

Marsikdo potovanje v Oman kombinira z ogledom Dubaja in čudovite mošeje sheika Zayeda v Abu Dhabiju. Tudi mi smo naredili tako. Leteli smo v Dubaj, si vzeli en dan za ogled Abu Dhabija in prelepe mošeje ter se podali na pot v Oman. Po vrnitvi iz Omana pa smo si vzeli še en dan in pol za ogled Dubaja. Za nas popolnoma dovolj, mogoče za koga drugega ne – torej po želji. Pri planiranju bodite samo pozorni, da pazite, da si ogleda mošej (tako v Muškatu, kot v Abu Dhabiju) ne planirate na petek, saj so na ta dan zaprte za turiste.
Več logističnih informacij si lahko preberete v prispevku moške polovice tukaj.
Seveda pa si lahko izberete tudi direktni let v Muškat in s tem pridobite kakšen dan več v Omanu.

Ali je varno?

Brez dvoma lahko zagotovim, da je Oman popolnoma varna država z izredno prijaznimi ljudmi (pa ne narejeno prijaznimi), ki so vsak trenutek pripravljeni priskočiti na pomoč. Brez pričakovanja česarkoli v zameno. To nas je prijetno presenetilo, saj kaj takega doživiš le malo kje po svetu.

Ali je drago?

Velja prepričanje, da je Oman izredno draga država. Res je, da je standard v Omanu visok, ter da cene v luksuznih hotelih in restavracijah niso nizke. A mi si hotelskih restavracij nismo izbirali. Vsak dan smo jedli v lokalnih restavracijah in za vse štiri dali skupaj med 18 in 25 eur. Nikoli nismo imeli kakšnih težav s prehrano in prebavo, samo pazili smo, da je vse dobro prepečeno. Prav tako je cena bencina neverjetno nizka, vstopnin pa skoraj ni. Največji strošek predstavljajo nočitve, kjer smo za 4 osebe odšteli med 60 in 100 eur. Strošek nočitev si lahko zmanjšate s kampiranjem, ki je dovoljeno in brezplačno. To smo sprva nameravali tudi mi, a nas je huda vročina res presenetila in za nas je bilo kampiranje z otroci na skoraj 40 stopinjah brez sence prehudo, tako da smo si na licu mesta poiskali druge nočitve. A kampirati je seveda možno, sploh če v Oman potujete jeseni ali čez našo zimo. V tem primeru pa je največji strošek najem avtomobila.

Ali potrebujem nujno 4W?

Ne, ni nujno, sploh zato, ker je cena najema precej visoka. Je pa obvezno, če si želite bolj podrobno ogledati hriboviti del Omana. Za ogled Jebel Shamsa (velikega kanjona arabskega sveta) je dovolj navaden avto, za Jebel Akhdar pa obvezno avto na štirikolesni pogon. Prav tako za dostop do rdečih sipin Wahibe ne potrebujete 4W, če pa imate dovolj časa in boste naredili veliki krog do belih sipin na jugu države – pa obvezno vzemite štirikolesni pogon.

Tule je naš plan poti po dnevih, naj vam bo v pomoč pri vašem načrtovanju poti:

1. dan: ABU DHABI (ZAE) – BAHLA (OMAN)

Iz Abu Dhabija se že dopoldan odpravite proti Omanu. Prestop meje v Al Ainu lahko traja tudi dve uri ali več, zato si vzemite čas. pri Al Ainu sta dva mejna prehoda, priporočamo krajšo pot preko južnega. 400 km razdalja od Abu Dhabija do Bahle se sicer ne sliši veliko za en dan, a mi smo štartali ob 11h in v Bahlo prišli v temi, predvsem zaradi gužve pred in na mejnem prehodu. Na meji je potrebno plačati takso za izstop iz Združenih Arabskih Emiratov, prav tako je potrebno plačati vizo za Oman. Za plačilo obojega sprejemajo samo kartice, gotovine nočejo. Prav tako morate imeti urejeno zavarovanje za avto, ki velja tudi v Omanu. Za le tega se dogovorite že od doma, ker je pogoj za potovanje po Omanu. Od vseh rentacar agencij na letališču v Dubaju je to zavarovanje omogočil le Dollar (v aprilu 2016). Predlagam da si prvo nočitev uredite v Bahli, saj predstavlja najbolje izhodišče za raziskovanje goratih predelov Omana. Mi smo spali v Jibreen Hotelu, priporočamo.2. dan: BAHLA FORT – JEBEL SHAMS

Takoj zjutraj se odpravite do čudovite trdnjave Bahla fort, ki je pod zaščito Unesco. Bodite zgodnji, saj se že dopoldan začne vročina. Trdnjava je odprta od 8.30h do 16h, razen ob petkih, ko je odprta samo od 8h do 11h. Prav mistično se je potikati po obzidjih in skritih sobah, brez množice turistov; družbo ti delajo samo netopirji in omanski šolarji. Res lepa izkušnja. Po ogledu trdnjave se odpravite “ohladiti v hribe” – do Jebel Shamsa, velikega kanjona arabskega sveta. Če imate 4W, se zapeljite še do idilične vasice Bilad Sayt in tam prespite. Ali se vrnite v Bahlo za nočitev.3. dan: JABREEN CASTLE – JEBEL AKHDAR – NIZWA

V neposredni bližini Bahle sta dve trdnjavi vredni ogleda – Bahla fort in Jabreen Castle. Tokrat si takoj zjutraj vzemite čas za ogled gradu Jabreen, nam je bil zelo všeč. In potem ponovno čas za gorati del Omana. Omansko visokogorje se deli na dva glavna dela: na Jebel Shams (kjer se nahaja znameniti kanjon) ter na Jebel Akhdar, ki je znan po svojih terasastih gorah in vrtnični vodi, ki jo na tem območju pridelujejo. In če se do kanjona lahko pride z navadnim avtom, potrebujete za dostop do Jebel Akhdarja nujno 4W. Tudi če imate izposojen navaden avto, se lahko odločite za vodeno turo do Jebel Akhdarja, ali pa le tega izpustite – kot smo naredili tudi mi. Se pa sem nekoč definitivno še vrnemo, saj nas je Oman čisto očaral. Predlagamo nočitev v Nizwi ali njeni okolici.

4. dan: NIZWA – WAHIBA

Nizwa je nekdanja omanska prestolnica, ki še vedno ponuja pristen utrip lokalnega življenja. Tu se nahaja znameniti Nizwa souq – tržnica, ter goat market, ki se dogaja vsak petek zelo zgodaj zjutraj. In nešteto trgovin z dateljni, kjer te domačini prijazno postrežejo (in za čuda čisto nič ne pričakujejo v zameno, niti nakupa). Je pa noro vroče, vsaj pri nas je bilo. Predlagam, da si v marketu večkrat kupite Laban – slan jogurt, ki resnično odžeja v vročini. Če imajo Turki Ayran (ki je res fenomenalen), imajo tu Laban – priporočamo. In seveda ne pozabite na nakup najboljših datljev na svetu. Po tržnici raziščite še Nizwa fort – trdnjavo, kjer zopet komaj srečaš kakšnega turista. Vsega skupaj bi jih lahko preštela na prste ene roke. Popoldan zapustite Nizwo in se odpeljite v smeri puščave Wahiba. Priporočamo nočitev v kraju Bidiyah, ki je najbližji sipinam in zgodnje jutranjemu raziskovanju le teh.5. dan: WAHIBA – WADI BHANI KHALID – SUR

Takoj zjutraj se zapeljite do rdečih in vročih sipin puščave Wahibe in uživajte v največjem peskovniku. Mi smo zdraži do 9h, ker je potem postalo čisto prevroče, zato res priporočam zgodnje vstajanje. Pot nadaljujte do svojega prvega wadija – Wadi Bhani Khalida. To je bil za nas najlepši del poti – od puščavskih sipin do idiličnih zelenih wadijev. Kot v pravljici. Pot nadaljujte do mesta Sur, kjer si poiščite nočitev.

6. dan: SUR

Raziskujte Sur in okolico. Če vas navdušuje živalski svet, potem se lahko podate na najbolj vzhodno točko arabskega polotoka – v kraj Ras-al-Jinz, ki je znan po želvah, ki tu gnezdijo. Z malo sreče jih lahko tudi opazujete, a predvsem od sončnega zahoda do vzhoda. Mi smo zgolj uživali v lokalnem utripu obmorskega mesteca, saj smo samo nekaj mesecev prej imeli res srečo in plavali z nekaj deset želvami v njihovem naravnem okolju na filipinskem Apo islandu. Če imate časa premalo, lahko ta dan v Suru tudi izpustite ter prej nadaljujete pot proti Muškatu.

7. dan: WADI TIWI – WADI SHAB – BIMMAH SINKHOLE

Dan za wadije. Eden lepši od drugega. Mi smo si najprej ogledali Wadi Tiwi, vendar se v njem nismo kopali. Pot smo nadaljevali do najbolj znanega Wadi Shaba, kjer smo se podali na pot po soteski in kopanje v zelenih tolmunih. S seboj imejte nujno pokrivalo in dovolj vode. Na koncu se na poti proti Muškatu ustavite še v Bimmah Sinkhole, prav posebni “luknji” s turkizno in čisto vodo za kopanje in osvežitev. Težko jo je najti, a se jo splača poiskati. Koordinate: N23.03689 E59.07019. V Wadi Shabu in Wadi Bhani Khalidu smo brez težav za kopanje uporabljali kopalke, saj domačinov ni bilo. V Bimmah Sinkhole pa se pogosto kopajo tudi domačini in tu raje uporabite majico in kratke hlače. Kot spoštovanje kulture države, katere gostje smo. Nočitev Muškat.8. dan: MUŠKAT

Dan za raziskovanje omanskega glavnega mesta. Ne izpustite znamenitega Mutrah souqa in ribje tržnice ter seveda prelepe mošeje sultana Qaboosa, vendar pozor – ob petkih je zaprta za obiskovalce. Ohladite se lahko v Riyam parku, ki je v neposredni bližini Mutrah souqa, ali pa v Al-Qurm parku. Nočitev Muškat.

9. dan: MUŠKAT – DUBAJ

Čas za vrnitev proti Združenim arabskim emiratom. Če imate več kot 10 dni časa za raziskovanje Omana, se lahko za kakšen dan podate tudi na obalo, na območje med Al Sifah in Yiti beach. Iskreno – nas ni najbolj pritegnilo, smo pa – kar se tiče morja res razvajeni in zato lahko tudi krivični. Lahko pa si organizirate tudi izlet na otočke Daymaniat in raziskujete podvodni svet bližnjih koralnih grebenov. Od Muškata do Dubaja vas čaka dolga pot, zato se na pot odpravite že zjutraj. Približno 420km in meja, kjer se vam lahko doda kakšna potovalna ura. Nočitev: Dubaj

Upam, da smo vam s temle potovalnim planom vsaj malo približali drugačen, a res prelep Oman. To je bilo eno izmed naših najlepših potovanj in ga vsem popotnikom močno priporočamo. TOP Izkušnja 🙂 .