Plan potovanja: južni Maroko

Maroko je dežela, ki preprosto navduši. Tako enostavna za potovanje, pa tako veliko ponudi. Je pravi fotografski raj in raj za ljubitelje narave, kontrastov, okusov in pristnosti. Ne morem, da ne bi še enkrat napisala stavka, sestavljenega na našem potovanju, ki najbolje opiše naše doživljanje Maroka.

Maroko je rdeč in zelen, je opečnat, je sladek in pekoč, skrit in zakrit, divji in pristen, pisan in dišeč, tih in glasen, berberska pravljica iz Tisoč in ene noči – tukaj in sedaj.

Če si želimo ogledati celotno državo, si je za potovanje po njej potrebno vzeti približno 3 tedne. Ker pa nas ima večina na voljo zgolj 10 dni do 2 tedna, se je potrebno odločiti kateri del Maroka raziskovati. Mi smo se odločili za manj turističen jug, kjer se nahaja tudi večina naravnih znamenitosti, v nasprotju s severom, kjer nas lahko očarajo stara maroška mesta. No, le teh je dovolj tudi na jugu, a sever je še bolj znan po njih.

Tule je naš plan potovanja po dnevih, ki bo morda komu olajšal načrtovanje potovanja.

Naša pot je bila sledeča:

1. dan: Bergamo – Marakeš

Prvi dan je po navadi namenjen transportu do države. Mi smo v Maroko leteli na relaciji Bergamo – Marakeš, ker so bile v tistem trenutku to najbolj ugodne karte (za povratno letalsko karto smo dali 100 eur). Preverite tudi ostala bližnja letališča ali spremljajte številne akcije ugodnih letalskih kart na spletu.

2. dan: Marakeš

Prvi dan raziskujte čudovito rdeče mesto, njegov znameniti trg Jemma el – Fna, se izgubljajte v njegovih ozkih soukih, barantajte z domačini, raziskujte množico začimb, odpravite se na izvrsten tajine ali kuskus z obveznim metinim čajem na katero od številnih streh na hišah v medini – s pogledom na dogajanje na malih ali večjih trgih. Središče dogajanja je seveda Jemma el – Fna in njegovi številni prodajalci, ulični akrobati, vedeževalci…; nad njimi pa bedi mošeja Koutoubia. V medini Marakeša preprosto moraš imeti čas da se izgubiš in spet najdeš. Obvezno si vzemite čas za raziskovanje kulinarike Maroka. Njihovi tagini in kuskusi so fenomenalni. Žal se jih ne dobi kot del poulične hrane, zato se je potrebno usesti in uživati. A tudi to je čar Maroka.

3. dan: slapovi Ouzoud – Marakeš

Ouzoud so čudoviti slapovi ob rdečih skalah Maroka in predstavljajo lep dnevni izlet iz Marakeša. Do slapov je približno 150 km, oziroma 2 uri in pol vožnje. Tudi pokrajina na poti do njih je zanimiva in še bolj male, lokalne trgovinice, kjer vedno lahko spiješ metin čaj z domačini. Ko boste prispeli do parkirišča ob slapovih, vas bodo tam čakali lokalni vodiči. Odsvetujemo vodiča. Krožna pot ob slapovih je dostopna vsem, ni jo težko najti in ne morete se izgubiti. Vsekakor pa, če se boste odločili za obisk slapov priporočamo, da se ustavite v kateri od malih “restavracij” s pogledom na slap. Strežejo namreč slastne tajine. Lahko naročite mesne ali zelenjavne, kar vam bolj ustreza. Zelo zelo malo verjetnosti je, da bi se zastrupili ali imeli prebavne težave zaradi tajinov, ker je vse popolnoma prepečeno in sveže pripravljeno na ognju ter res varno, tudi za bolj občutljive želodce. Zvečer pa ponovno raziskujte medino Marakeša.

4. dan: prelaz Tizi n’Tichka (Atlas) – Ait Benhaddou – Ouarzazate

Tizi n’Tichka je prelaz v Visokem Atlasu (2260m), ki povezuje Marakeš z oazami na južni strani pogorja Atlas. Čudovita (a počasna) vožnja preko Atlasa privablja veliko turistov, a se v teh prostranstvih kar izgubijo. Nekaj lepšega v Maroku je doživeti njihove kasbe in ksar-e opečnatih barv zgrajene v zelenih oazah bolj ali manj kamnite puščave. Eden najbolj znamenitih ksarov (gradov) je Ait Benhaddou, ki si ga je vsekakor vredno ogledati. Ait Benhaddou je ksar na robu Visokega Atlasa v bližini kraja Ouarzazate. Je pod zaščito Unesca in velikokrat uporabljen za snemanja znanim filmov, kot so na primer Lawrence Arabski in Gladiator. Ait Benhaddou se nahaja zgolj 9 kilometrov oddaljen od glavne poti, ki povezuje Marakaš in Ouarzazate. Če imate čas si v Ouarzazateju oglejte katerega od znanih filmskih studiov, čeprav priznam, da nas niso navdušili. Nočitev Ouarzazate.

5. dan: Skoura – Valle del Dadas – Todra Gorge

Začenja se najlepši del Maroka. Slikoviti soteski Todra in Dadas sta del pogorja Atlasa in s svojimi kanjoni, strmimi cestami, prelazi ter oazami vmes – pravi pravcati raj za fotografe in ljubitelje narave. Dolini Dadasa pravijo tudi dolina stotih kasb, ki so s svojo opečnato rdečo barvo v čudovitem kontrastu z zelenimi oazami vmes. Marsikatera od kasb tu služi kot slikovita kulisa v mnogih ameriških filmih. Če nameravate po Maroku potovati pomladi – pa ne izpustite oaze vrtnic v dolini Dadasa, kjer zacveti na tisoče grmov roza vrtnic (Lepotice Damaska), iz katerih pridelujejo olja, dišave, mila in ostalo kozmetiko. Priporočamo, da si nočitev rezervirate nekje v prelepi soteski Todre.

6. dan: soteska Todra Gorge – Merzouga

Dopoldan raziskujte sotesko Todra, potem pa se podajte na malo daljšo pot proti Erg Chebbiju in Merzougi. Sipine Erg Chebbija se nahajajo na skrajnem jugovzhodu Maroka, tik ob meji z Alžirijo. Nočitev si rezervirajte v kraju Merzouga, v eni izmed pravljičnih kasb, tik ob robu rdečih sipin in se odpravite pričakati sončni zahod na eno izmed njih. Lahko pa se dogovorite tudi za nočitev v puščavi, pri beduinih.

7. dan: Merzouga – Ouarzazate

Zelo zgodaj se s kamelami odpravite na sončni vzhod na sipinah. Za to se brez težav dogovorite večer prej v kasbi, kjer imate nočitev. Kljub boleči in naporni poti na kamelah in še napornejšemu vzponu na sipino, je sončni vzhod resnično prelep in vreden vsakega truda. Tišina in barve puščave. Res drži rek, da se najlepše stvari zgodijo izven cone udobja. Po jutranji izkušnji s kamelami in sončnim vzhodom na sipinah, se odpravite na dolgo vožnjo nazaj do Ouarzazateja. In sicer po južni poti, mimo doline reke Draa. Reka Draa je najdaljša reka Maroka in ob svojem porečju ustvarja čudovite oaze ter barvite kontraste med puščavo, gorami ter zelenimi oazami polnimi palm in nasadov. Ta del Maroka je bil daleč najbolj divji, pristen, ne turističen in prvinski – na naši celotni maroški poti. Če vas zanimajo ne-uhojene poti in skriti kotički Maroka – potem ne izpustite tega skrajno južnega predela pisane dežele. In če imate kakšen dan viška, potem se zapeljite do Zagore in še bolj pokukajte v porečje in življenje ob reki Draa.

8. dan: Ouarzazate – Agadir

Iz Ouarzazateja vas čaka dobrih 5 ur vožnje do Agadirja. Če imate premalo časa, lahko ta južni del izpustite in se opravite nazaj v smeri Marakeša. Pot do Agadirja je divja, posebna, ne turistična in res lepa. Popelje vas v zakulisje maroškega življenja domačinov in na področja, kjer se prideluje najboljši pravi! žafran na svetu. Od blizu si lahko ogledate (ne turistično), kako ženske ročno in z velikim spoštovanjem nabirajo žafranove nitke. Žafran tu spoštujejo in cenijo kot pravo zlato, tudi v majhnih trgovinicah, kjer ga lahko kupite. Ja, drag je kot žafran, ampak pravi je – pristen. Nočitev – Agadir.

9. dan: Agadir – Legzira beach (Sidi Ifni)

Legzira je čudovita plaža v bližini mesteca Sidi Ifni (koordinate plaže: 29.439156, -10.120444 ), z naravnimi rdečimi skalnatimi oboki. Na žalost se je eden izmed obokov v septembru 2016 podrl. A verjamem, da tudi ostali oboki in narava okoli njih lahko pričara čudovito izkušnjo. Nočitev Sidi Ifni ali Agadir.

10. dan: Agadir – Essouira

Na obalnem področju – okrog Agadirja in vse do Essaouire, imate možnost opazovati znamenite “arganove koze” na še bolj znamenitih arganovih drevesih. Ki arganove oreščke najprej pojejo, potem pokakajo in iz njih domačini pridelajo najboljše arganovo olje na svetu. Ja, tako to gre 🙂 . Ne pozabite se ustaviti pri domačinih ob cesti (lokalne trgovinice in kavarne) in poizkusiti njihove lokalne specialitete. Gre za poseben namaz. Ne izgleda lepo, je pa noro okusen, saj je kombinacija arganovega olja, medu in oreščkov. Skupaj s tradicionalnim metinim čajem in domačim kruhom – izvrstna malica in potovalna izkušnja. In potem Essaouira. Je fotogenično belo ribiško mestece ob atlantski obali, kjer si lahko privoščite res najboljšo morsko hrano ali pa samo raziskujete bele ulice in obalo posuto z modrimi ribiškimi čolni, ki kar čakajo, da jih fotografirate 🙂 .

11. dan: Essaouira – Marakeš

Raziskovanje Essaouire in v popoldanskem času izgubljanje v medini Marakeša.

12. dan: Marakeš – Slovenija

Pot domov.

 

Upam, da vam bo naš potovalni plan v pomoč pri načrtovanju vaše maroške dogodivščine. Morda pa vas z njim navdušimo in se odločite, da je že skrajni čas za nakup letalskih kart v to fotogenično državo 🙂 .