Norveška z Gdanskom: logistika potovanja in praktični potovalni nasveti

Norveška je bila dolgo, dolgo časa Petrova velika želja, pa kar nekako ni prišla na vrsto. Ampak pravijo, da je dobro stvari malo odsanjati in tako so potem, tisti trenutek, ko jih realiziraš, toliko več vredne. In ko je po dolgem času prišel trenutek, ko sva se na pot zopet odpravila sama, nisva veliko razmišljala. Norveška je bila logična in edina izbira.

Idealno bi bilo imeti več tednov časa in celotno Norveško raziskati počasi po dolgem in počez, a to žal ni šlo. Zaradi varstva otrok pri babicah je bilo 9 dni maksimum, kar sva si trenutno lahko privoščila in temu sva prilagodila najino potovanje. Takoj sva vedela, da v teh devetih dneh ne bova hitela in da morava izbrati en majhen delček Norveške, ter tega bolj poglobljeno raziskati. Odločila sva se za Lofote in Senjo.

Zakaj Lofoti?

Zato ker so vsi, ampak res prav vsi o Lofotih pisali o samih superlativih. In čeprav po navadi nočeva biti ovce, pa so naju videne fotografije in nasveti prijateljev prepričali. In ni nama žal, saj sva tam gori na severu Norveške doživela pravo pravljico, h kateri je resda pripomoglo tudi izredno lepo vreme, pa vseeno. Takšno čudovito in fotogenično pokrajino in toliko naravnih lepot imaš malokdaj možnost raziskovati in za to sva noro hvaležna. In če so Lofoti turistično precej poznani, pa je sosednja Senja toliko manj. Divja lepota in še precej manj popotnikov ji dajo še dodaten čar. Vsekakor vredna obiska, če se podajate v te severne konce.

Kakšna je bila najina pot?

Na poti sva bila 9 dni, le to pa sva začela in končala v Tromsu.

Najela sva mini kombi, ki je bil najino prevozno sredstvo, hotel in restavracija hkrati. Norveška in celotna Skandinavija ni poceni potovalna destinacija, vendar si z malo prilagajanja stroške lahko precej zmanjšamo. Na Norveškem je povsod dovoljeno divje kampiranje, če je le to cca 150 metrov izven naselja. Tudi znotraj mest in naselij je ponekod dovoljeno zastonj prenočevanje in najti čudovit kotiček za nočitev res nikoli ni bil problem.

Sprva sva želela pot narediti v nasprotni smeri in najprej obiskati otok Senjo ter se počasi pomikati proti jugu in jugozahodu Lofotov do vasice A, tam nekje na koncu sveta 🙂 .  A čar potovanja brez vnaprejšnjih rezervacij je tudi to, da vse skupaj lahko obrneš kakorkoli želiš, kar sva zadnji trenutek storila tudi midva. Zaradi napovedi sonca za prve dni na južnem in zahodnem delu Lofotov sva brez ustavljanja prvo popoldan, večer in tudi del noči odvozila in tako že drugi potovalni dan v soncu raziskovala najlepše kotičke južnih Lofotov ter se vseh naslednjih 8 dni počasi pomikala proti severu. Odločitev je bila zagotovo pravilna, saj sva nekako potovala »s soncem«, ki naju je spremljalo kar 8/9 dni.

Spontanost, svoboda, narava, sonce, morje in čudoviti fjordi, prekrasni pohodne poti in nori razgledi, pravljične vasice in midva. Zagotovo lahko rečem, da je to najin najljubši način potovanja in da se ga bova zagotovo tudi v prihodnosti še poslužila.

Kdaj potovati?

Največ ljudi Norveško obišče poleti, zaradi dolgega dneva in s tem lažjega potovanja, vendar ima zagotovo tudi zima svoj čar. Sploh če si želimo videti severni sij (aurora borealis). Glavna turistična sezona pa je čas polnočnega sonca, ki nikoli ne zaide. Nama polnočno sonce ni bilo prioriteta, zato sva si pot organizirala v avgustu, ko je glavna turistična sezona že delno mimo. V Tromsu je čas polnočnega sonca od cca 20. maja do 22. julija, na Lofotih, ki so malo južneje, pa med približno 28. majem in 14. julijem. Junij in julij sta zato zagotovo najbolj oblegana meseca, midva pa sva se tej gužvi s potovanjem v avgustu zagotovo vsaj malo izognila. Kljub temu, da polnočnega sonca nisva videla, pa popolne teme ni bilo nikoli. Sonce je zašlo za cca 2 uri in tudi ob 2h ponoči bi zunaj lahko brez težav bral brez svetilke. Če imate težave s spanjem brez popolne teme, si s seboj nujno prinesite blazinice za čez oči za lažje spanje. Delujejo 🙂 .

Priznam, da sva pričakovala več turistov, sploh v krajih kot so Reine, A, Nusfjord, Heningsvaer….a jih ni bilo veliko. Res je, da sva se po vasicah in mestecih potepala večinoma zgodaj dopoldan ali pozno popoldan, ko turistični avtobusi tako ali tako že odpeljejo, čez dan pa sva hodila ali se spontano vozila okoli.

Če torej želite videti polnočno sonce, potem se pripravite na malo več turistične gneče in v tem primeru mesteca in vasice obiskujte zgodaj dopoldan ter pozno popoldan, vmes pa pojdite na kakšen ne najbolj znan pohod ali iz glavne ceste (E10) zavijte na stransko pot. Razgledi so povsod čudoviti in narava veličastna. Če pa vam polnočno sonce ni prioriteta, potem pa se na pot podajte avgusta, ko se vsaj malo zmanjša število ljudi.

Kaj pa vreme?

Ha, vreme tu na severu pa je loterija. Midva sva se počutila, kot bi zadela na lotu, saj sva imela samo en dan oblačen, brez kapljice dežja, vse ostale dni pa sončno in toplo. Peter se je kar trikrat kopal v morju, kljub res mrzli vodi 🙂 . Marsikdo mi je rekel, da je avgusta večkrat lepše vreme, a v resnici ne vem, če je temu res tako. Mislim, da zagotovila glede vremena ni, malo moramo imeti srečo, ali pa jo kdaj tudi nimamo. V vsakem primeru pa za potovanje na sever (tudi v poletnih mesecih) potrebujemo nepremočljive čevlje, toplo jakno, anorak, dolga rokava in dolge hlače, tudi kapo – sploh če boste delali pohode. Kljub soncu sva toplo jakno in kapo na vrhovih večkrat uporabila, saj je veter res mrzel. A hkrati tudi kopalke, japanke in kratka oblačila za tople poletne dni. No, če se ne želite kopati v res mrzlem morju, potem kopalk ne potrebujete, ker morje nikoli ni toplo 🙂 . Ko sva bila midva tam je imelo 13 stopinj, ozračje pa okoli 20. A takoj, ko se je sonce skrilo in je zapihal veter, brr, mraz – resnično. Torej bodite pripravljeni na vse možne severne razmere in upajte na najboljše.

Kako potovati?

Zaradi visokih cen je razmislek o načinu potovanja na sever zelo pomemben. Nočitve v hotelih so zelo drage, hrana v restavracijah tudi, prav tako najem avtomobila. Zato je najbolj priljubljen način potovanja z avtodomom ali potovalnim kombijem, ki pokrije vse troje. Ker je divje kampiranje dovoljeno, se s tem izognemo številnim stroškom.

Veliko popotnikov (tudi Slovencev) se na pot odpravi z avtodomom od doma. Ker je do juga Norveške daleč, do severnih Lofotov pa še veliko dlje, je to primerno le za tiste, ki imajo minimalno 3-4 tedne časa. Za ostale, ki smo bolj časovno omejeni, pa je bolje odpotovati z letalom, se osredotočiti na majhen del te ogromne dežele in najeti avtodom/kombi na Norveškem.

Najem kombija in nočitve

Cene najema avtodomov so na Norveškem 200 EUR in več na dan. Midva sva najela bivalni kombi https://www.airbnb.com/rooms/21225220, za kar sva odštela 1.000 EUR za 8 dni, kar je zelo ugodno za njihove razmere. Kombi je sicer star 20 let, vendar dobro vzdrževan in ga priporočava. Primeren je tudi za potovanje in spanje v mrzlem vremenu, saj ima webasto – gretje na dodatni akumulator, tudi ob ugasnjenem avtu.

Pri odločanju kje parkirati in prespati sva si pomagala z aplikacijo Park4night. Aplikacija na zemljevidu prikaže kampe in parkirišča z osnovnimi informacijami. Ker je na nekaterih parkiriščih tudi voda ali celo urejen wc je aplikacija zelo koristna. Voda je povsod na Lofotih pitna, zato sva si jo na označenih parkiriščih z vodo redno točila in s tem prihranila kar nekaj dodatnih eurov.

Seveda pa se lahko odločite tudi za nočitve v kampih, sploh če si želite več komforta in tuš za umivanje. Če radi kampirate in spite v šotoru je seveda tudi to možno in izvedljivo, sploh če imate srečo in lepo vreme. Res pa je, da lahko naletite tudi na 14 dni vetra, megle in dežja -v takšnem primeru pa morda to ni najboljša in najlažja možnost potovanja. No, vsaj za naju to ni več, res pa smo si ljudje različni 🙂 .

Cene za nočitev v kampu se gibljejo med 20 in 30 eur za 2 osebi z bivalnim avtomobilom.

Kako sva midva skrbela za higieno v času divjega kampiranja?

Priznam, da nisva preveč komplicirala. Vedno sva imela dovolj vode za umivanje zob, obraza, nog….In s seboj vlažilne robčke, s katerimi se vedno lahko prav dobro umiješ. In to je to.

V avtu sva imela tudi vodo za pomivanje posode, čeprav sva se velikokrat ustavila na parkiriščih z vodo ravno zaradi lažjega pomivanja posode. Pa tudi brez tega bi šlo.

Letalo

Zelo poceni letov na sever Norveške poleti 2019 ni bilo. Za letalski karti iz Bergama v Tromso in nazaj sva dala 260 EUR na osebo z dvojno ročno prtljago. Posamezni leti Bergamo – Gdansk (Ryanair), Gdansk – Tromso (Wizzair), Tromso – Oslo – Kobenhavn (SAS) in Kobenhavn – Bergamo (Ryanair). Ker gre za nepovezane lete sva karte kupila pri kiwi.com. Ta agencija ima “Kiwi garancijo”, s katero v primeru spremembe ali zamude prvega leta organizira naslednje lete, ki bi zaradi tega propadli, ali pa povrne denar. Izkušenj s takšno konkretno situacijo pa pravzaprav nimava in upam, da jo nikoli ne bo treba koristiti.

Zaradi prestavljenega leta Bergamo – Gdansk (let je bil zgodnejši, kar ni vplivalo na nadaljevanje poti) sva imela v Gdansku nekaj ur časa in odločila sva se za obisk centra mesta ter zgodnje kosilo v eni izmed poceni restavracij. Malo nerodno z dvojno ročno prtljago, a izvedljivo. Gdansk nama je bil na prvi vtis zelo všeč in z veseljem bi se kdaj vrnila na daljše raziskovanje.

Hrana

Hrana v restavracija je draga. Zelo draga. Zato si organizirajte potovanje tako, da si boste kuhali sami. Vsaj večino časa, če seveda želite privarčevati na potovanju. Midva sva si s seboj prinesla kar nekaj hrane: kavo, pršut, oreščke, suho sadje, energijske ploščice,…

A tudi na Norveškem imajo trgovine s precej normalnimi cenami. Ena izmed njih je Rema 1000, kjer so cene sicer malo dražje kot pri nas, a nama so se zdele precej sprejemljive. Ena takšna trgovina je tudi v bližini letališča v Tromsu, odprta do 23h zvečer in super za večji nakup pred potovanjem.

Midva sva si 2x privoščila kosilo na Lofotih ter seveda v Gdansku in Tromsu pred potjo nazaj proti Sloveniji. Redno pa sva uživala v tradicionalnih cimetovih rolicah, ki so res okusne. Tudi te niso poceni (večinoma od 3-4 eur ena), a jih vseeno priporočam poskusita na več mestih. Najboljše so nama bile v mini tradicionalni pekarni v Nusfjordu in v Tromsu v Riso food and coffee shop (www.risoe-mk.no). Če ste v Tromsu morate te nujno poizkusiti, res so izvrstne.

In pa seveda njihov losos, ki ga v trgovini Rema 1000 dobiš pol kg za ceno 6 eur. Z obilo zelenjave kar naenkrat lahko dobiš kvaliteten, poceni in zelo hitro pripravljen obrok.

Denar

Norvežani imajo norveške krone, vendar gotovina ni potrebna, saj je povsod možno plačevanje s kreditno kartico. Izjema je vožnja z ladjico iz Reineja v Vindstad (izhodišče za Helvetestinden hike in Bunes beach), za katero je potrebno plačilo z gotovino ali z Maestro kartico (debetna kartica). Cena prevoza za 2 osebi je bila 50 eur. Preračunavanje cen pa je enostavno, saj je 10 NOK vrednih cca 1 EUR.

Telefon in internet 

Čeprav Norveška ni v EU ima mobitel tarifo za evro območje.

Potovalni dokumenti

Viza za Slovence ni potrebna, za prestop meje pa zadostuje osebna izkaznica. Za vožnjo avta zadostuje slovensko vozniško dovoljenje. Se je pa potrebno pri vožnji po cestah na Norveškem striktno držati omejitev (ki so izven naselij večinoma zelo nizke, med 60 in 80 km/h), saj so kazni za prekoračitev, tudi za samo npr 5km/h zelo visoke. Potovalne razdalje se zato premagujejo počasi, kar pa sploh ni slabo, saj tako lahko bolj doživljamo pot samo in naravo, ki nas obkroža.

Cena nafte/dizel

Cena nafte na Norveškem je približno 1,6 eur/liter. Midva sva za najino pot za nafto zapravila 170 eur.

Trajekti

Pot iz Tromsa do Senje je smiselno skrajšati s trajektom Brensholmen – Botnhamn, pot iz Senje do Andemesa pa s trajektom Gryllefjord – Andenes. Vozni red je objavljen na www.tromskortet.no, vozovnica pa se kupi šele po vkrcanju. Pri plačilu z aplikacijo Troms Mobillett je 25% popust, nadzorniku na krovu pa je potrebno le pokazati telefon, na katerem je razviden nakup vozovnice. Tudi pri uporabi aplikacije je potrebno počakati na vkrcanje in vnaprejšnje rezervacije niso možne.

Cena trajekta Brensholmen – Botnhamn je za avto + 2 osebi 37 eur, cena trajekta Gryllefjord – Andenes pa je 70 eur.

Pohodne poti in razgledi

Pohodne poti in razgledi iz njih na Lofotih in Senji so preprosto čudovite in jih, sploh v primeru lepega vremena, zelo priporočava. Ker sva imela srečo z vremenom, sva jih naredila kar šest in o njih bom napisala poseben članek, kmalu 🙂 .

Okvirni stroški za 9 dnevno potovanje na Lofote in Senjo za 2 osebi:

 • Letalska karta Bergamo – Tromso = 520 EUR
 • Parkirišče 9 dni = 40 EUR
 • Cestnine Italija = 52 EUR
 • Bencin do letališča in nazaj = 100 EUR
 • Najem kombi = 1000 EUR
 • Trajekt 2x = 107 EUR
 • Dizel Norveška = 170 EUR
 • Nusfjord vstopnina = 20 EUR
 • Vožnja z ladjico Reine – Vindstad (čudoviti razgledi) = 50 EUR
 • Trgovina Norveška = 150 EUR
 • Priboljški (cimetove rolice) = 60 EUR
 • Kosilo 2x (burger, pica) = 100 EUR

SKUPAJ stroški za 2 osebi: 2369 EUR (cca 1185/osebo) za 9 potovalnih dni.

Kljub temu, da so Norveška in vse Skandinavske države izredno drage potovalne destinacije, pa se z malo organizacije in prilagajanja lahko potuje tudi precej cenovno ugodno. Lepote teh koncev pa so zagotovo vredne naše pozornosti in tudi kdaj pa kdaj kakšnega evra več. Videli smo že kar nekaj sveta, a so Lofoti s Senjo zagotovo takoj med TOP 3 vseh naših potovanj. Zato ne odlašajte predolgo, te severne konce je vredno obiskati več kot enkrat 🙂 .