Naša Afrika: Kenija in Tanzanija 2021

Afrika je bilo potovanje velikih kontrastov, neverjetnih lepot in prizorov ter doživetij, ki so nas pretresla do obisti. Tako intenzivnega potovanja do sedaj še nismo doživeli. Zelo napornega, a iz vidika narave in naravnih lepot, sploh živalskega sveta – težko ponovljivega. Je to dobro ali slabo? Ha, kaj pa vem. Vem pa, da smo po potovanju nujno potrebovali pravi dopust, morski odklop in čas, da so se vsa doživetja usedla. In sedaj, ko je pred nami deževna jesen je pravi trenutek, da o naši Afriki tudi kaj zapišem.

Na tokratnjo afriško dogodivščino smo se odpravili s prijatelji, s katerimi smo skupaj leta 2017 raziskovali že Namibijo, Bocvano in Viktorijine slapove. Tokrat pa nas je pot vodila v Kenijo in Tanzanijo. Čeprav so vse omenjene države znane po čudovitih nacionalnih parkih, pa je med njimi enormno velika razlika. Če sta bili Namibija in Bocvana čisti balzam za dušo, pa sta Kenija in Tanzanija popolnoma drugačni. Tu veliko bolj do izraza pride tista prava Afrika, ki ni vedno samo lepa, ampak te pretrese do obisti. Pretrese te dobesedno, zaradi cest ki so mama mia, ubi bože in ne vem kaj še vse, pa smo prevozili po svetu že marsikaj. Pretrese pa te tudi drugače. Globlje. Prizori revščine, umazanije, življenja, ki si ga tukaj v Sloveniji težko predstavljamo. In se pritožujemo na veliko. No, ko smo prišli domov, smo bili samo neizmerno hvaležni. Ne bom naštevala za kaj vse, ampak predvsem za čisto majhne, nam običajne stvari. Ja, vsi ti prizori nas niso pustili ravnodušne. A po drugi strani je lepota nacionalnih parkov, ki smo jih obiskali, izjemna. In safariji so bili dobesedno sanjski. Kontrast doživetij neverjeten. Čustva tudi.

Priznam, da je bil naš plan potovanja kar optimističen in zelo naporen. Če bi sedaj načrtovala, bi se odločila malo drugače. Ne bi obiskala hkrati Kenije in Tanzanije, temveč bi se odločila za eno izmed držav in pot po njej razdelila na aktivni del ter del oddiha ob morju. A iz izkušenj se učimo. In ne glede na to, koliko kilometrine imamo za seboj v luči potovanj, nikoli ne veš zagotovo in potovanje te dan po dnevu nauči nekaj novega. Afrika se nas je dotaknila zelo. Nas spremenila. Vrgla iz cone udobja. Preprosto nisi več isti. Prioritete in vrednote so drugačne. Pogledi na življenje tudi. Izkušnje so te izoblikovale in stvari niso več iste. Življenje je ena velika sprememba in potovanja so čudovita uvertura v nenehno rast in spreminjanje.

Tokrat je naša družina v Afriko potovala v okrnjeni zasedbi, saj je najin najstnik ostal doma. Spoštujeva in podpirava njegovo osamosvajanje, ki je pomemben korak odraščanja. Po pristanku v Nairobiju, smo se takoj podali do kopenske meje med Kenijo in Tanzanijo, predvsem zaradi corona omejitev. Prehajanje kopenske meje med afriškimi državami je vedno svet za sebe, v času corona omejitev pa sploh. Tudi zaradi vseh kolobocij in zapletov na mejah, ki smo jih na srečo uspeli rešiti, bi se sedaj zagotovo odločila za obisk samo ene izmed obeh držav. Po počitku v Arushi so fanjte odšli na štiri dnevni treking na 4566m visok Mount Meru, punce pa na štiri dnevni safari v nacionalna parka Serengeti in Ngorongoro. Prav čudovito je bilo izmenjati vse izkušnje, ko smo se po nekaj dneh ločenega raziskovanja srečali zopet v Arushi. Po vrnitvi v Kenijo in ponovnem prečkanju kenijsko tanzanijske meje, pa nas je pot vodila najprej v čudoviti Amboseli NP, pa dalje v Hells Gate in seveda v Masai Maro, Nakuru NP ter nazadnje, za kratek čas, še na območje Nanyukija. Kljub temu, da smo si pot v Afriko organizirali sami, pa so nam obisk safarijev organizirali v kenijski agenciji Big time safari, ki jo lahko toplo priporočimo. Martha, tegale seveda ne boš brala, pa vseeno, hvala za vse še tule v slovenščini ?

Marsikdo me je vprašal: Kenija ali Tanzanija?

Priznam, da se težko odločim. Obe državi imata čudovite nacionalne parke in v obeh smo imeli srečo in doživeli Big five (velikih pet: v naravnem okolju smo v obeh državah videli leve, slone, nosoroge, leoparde in bivole). Kenija je zagotovo malo bolj razvita, z boljšimi cestami, ki vodijo do najlepših kotičkov. Ceste v Tanzaniji pa so za mene ena velika grozljivka. Način vožnje domačinov v obeh državah pa takšen, da je bolje, da po poti kar malo zaspiš, ali se vsaj delaš da spiš. Zaprte oči ti prihranijo veliko živcev.

Meni najbolj fotogenični park je bil zagotovo kenijski Amboseli NP z neverjetno pokrajino in sanjskimi naravnimi prozori. A čisto po resnici, sem si najbolj zapomnila tanzanijski Serengeti, pa tudi Masai Mara ne zaostaja veliko. Zakaj ravno Serengeti? Prve dobesedno množice levov, ki smo jih v neposredni bližini opazovali ure in ure. Po treh dneh smo jih (skupaj s safarijem v Ngorongoru) nehale šteti pri številki 36, resnično. V Serengetiju so bili tudi prvi leopardi mojega življenja. Joj, kakšno navdušenje in neverjetna divja lepota. Pa Big migration, velika migracija, ki smo jo popolnoma nepričakovano doživele skoraj same, brez množice turistov. Na tisoče gnujev in zeber okrog nas. Čudovito. A po drugi strani je bila vožnja do Serengetija najbolj naporna vožnja mojega življenja z dogodkom, ki nas je vse močno pretresel in se je na veliko srečo končal dobro, pa ni nujno, da bi bilo tako. Ah ja. Lepote in težave življenja in potovanj, vse gre z roko v roki.

Resnično težko verjamem da bi, iz vidika živalskega sveta in afriških safarijev lahko doživeli še kaj lepšega. A hkrati je bil ta kontrast lepote in težav na potovanju tako velik, da preprosto rabiš čas, da ga shendlaš. In dopust po potovanju ?

Kaj je razlika med Namibijo nekoč in Kenijo ter Tanzanijo sedaj? V Namibijo bi se (in upam da se nekoč bom) vrnila takoj, v Kenijo in Tanzanijo pa me ne vleče več. Kar pa ne pomeni, da potovanja ne priporočam vsem tistim, ki si želite doživeti sanjske prizore narave in živalskega sveta. Ker so res en velik vau. Moj nasvet je, da se odločite za raziskovanje ene države naenkrat, ali pa vmes doživetja safarijev prekinete in si privoščite oddih ob morju.

Fantje pa so tiste prve dni, namesto safarija v Serengetiju in Ngorongoru opravili treking na Mount Meru. Super organizacija in doživetje, pravijo. In po nekaj dneh hoje, ko smo bile punce že malo naveličane razburkane vožnje, je njim le ta čisto odgovarjala ?

Pa še nekaj je potrebno vedeti: če se odpravljate v Kenijo ali Tanzanijo poleti, je tu pri njih sušna doba, a hkrati zima. Bolj kot nam je bilo vroče, nas je zeblo in velikokrat v odprtih jeep safari avtomobilih prepihalo do kosti. Kapa, ruta, topla jakna itd so torej obvezen del opreme pri poletnem raziskovanju Afrike. A hkrati je to obdobje, ko se najlažje vidi enormne količine živali, kar je bila naša velika želja. Ki se nam je tudi uresničila, za kar smo res hvaležni.

Hakuna matata. Do naslednjega snidenja, draga Afrika.