Naš izbor: najlepši kotički zaledja slovenske in hrvaške Istre

Konec junija smo preživeli štiri dni ob slovenski obali. A ne na obali in njenih plažah, saj je bilo obiskovalcev le teh res ogromnooo in s Petrom sva dobila skoraj ošpice, ko sva samo pomislila, da bi morala biti tam v tisti gužvi, dobesedno kot sardince v konzervi. Ne, hvala.

Najina želja je bila raziskati zaledje, malo bolj skrite in ne toliko oblegane kotičke slovenske obale in njenega zaledja, ter notranjosti sosednje hrvaške Istre. In moram priznati, bilo je čudovito in prelepo in komaj koga sva srečala na teh najinih poteh.

Seveda sva obiskala tudi Piran, brez njega pač ne gre. Najlepši in čudovito spokojen je bil v ranem jutru, še čisto brez obiskovalcev. In se ustavila tudi v Portorožu, na za naju najboljšem sladoledu obale, v Cacau. Kaj več pa naju ni pritegnilo. Otroka sta ostala na obali z babi, midva pa sva vse dni raziskovala in res uživala.

Za raziskovanje zaledja slovenske obale in hrvaške Istre lahko uporabite eno izhodišče, ali pa seveda nočitve razdelite. Po želji. Razdalje niso velike in mi smo se kar navajeni voziti tudi na naših ostalih poteh, tako da nama to res ni predstavljalo problema.

Kateri so najlepši kotički zaledja slovenske obale?

1. Spodmoli, Veli Badin

Spodmoli so naravna znamenitost, ki se nahaja na čistem jugu kraškega roba, tik ob hrvaški meji. Čudovite stene, ki so zaradi svoje previsne oblike dobile ime »ušesa Istre«. Resnično veličastno. Izhodišče poti je Sočerga in cerkvica Sv. Kvirina nad njo. Po približno 40 minutah hoje po kraškem robu se mimo naravnega okna spustimo do Spodmolov.

2. Vasice slovenske Istre: Korte, Padna, Koštabona, Krkavče

Mir, tišina in slikovite vasice s tipično kamnito istrsko arhitekturo, obkrožene z griči, ki ponujajo čudoviti razgled in v pomladno poletnem obdobju zacvetijo v vseh cvetličnih barvah. Nama je bila najbolj všeč Padna, kjer sva si v Residence Gold Istra privoščila tudi res izvrsten prigrizek. V Kortah se lahko gurmansko razvajate v restavraciji Hiša Torkla, Koštabona je zelo trajnostno in ekološko naravnana slikovita vasica, Krkavče pa so najbolj znane po Krkavškem menhirju, megalitu iz obdobja Keltov.

3. Grad Socerb

Opazovanje sončnega zahoda iz gradu Socerb je čudovito, pa tudi če niste tam zvečer, ga je vredno obiskati. Nahaja se na visokem skalnem robu, kjer Kras prehaja v Šavrinsko gričevje. Ponuja najlepši razgled na Tržaški zaliv. Iz Socerba se lahko odpravimo tudi peš do znanega plezališča Osp ali seveda obratno. Opis poti si lahko preberete na www.hribi.net

4. Cerkvica Sv. Trojice v Hrastovljah

Le kdo ne pozna te cerkvice z znamenitimi freskami poimenovanimi Mrtvaški ples ?. Že njena zunanjost pritegne naš pogled, okolica in bližina Kraškega robu pa je prav tako čudovita. V bližini se nahaja tudi vasica Podpeč, z bogato vaško arhitekturo, od koder se lahko povzpnete tudi na sam kraški rob in cerkvico Sv. Trojice v Hrastovljah opazujete tudi iz druge perspektive.

5. Mesečev zaliv

Težko si predstavljam obisk slovenske obale brez obiska Mesečevega zaliva. Midva sva se do njega podala zvečer, ob sončnem zahodu, ko je bilo obiskovalcev res malo, klifi pa so se počasi barvali v tople rdeče odtenke. Mesečev zaliv se nahaja v krajinskem parku Strunjan pod do 80 metrov visokimi stenami Strunjanskega klifa. A pozor, klif se, letos ponovno močno kruši, zato je potrebno biti previden, če se odločite kopati na divji plaži pod njim.

6. Pešpot iz Strunjana preko Pacuga do znamenite cerkve Sv. Jurija v Piranu

Tudi to pešpot sva opravila ob sončnem zahodu. Iz Strunjana (hotelski kompleks Salinera) sva se po razgledni potki odpravila do vrha Pacuga od koder lahko opazujemo čudoviti razgled. Iz Pacuga se potka začne strmo spuščati vse do zaliva Fiese in od tam vodi ob obali dalje do cekvice v Piranu. Pot v obe smeri je dolga malo manj kot 10 km.

7. Kolesarjenje po Parenzani

To je zagotovo najboljši kolesarski izlet po Istri. Parenzana je urejena kolesarska pot, ki vodi po poti bivše železnice vse od Trsta do Poreča. Celotna pot je dolga 130 km, a seveda lahko vstopite ali izstopite prej. Najlepši del Parenzane je njena čudovita panorama in narava, ki jo obkroža. Lahko izvedete samo »slovenski del« Parenzane, z začetkom v Žusterni ali v Kopru ter zaključkom na Sečoveljskih solinah.

8. Kanjon Glinščice

Dolino in kanjon Glinščice nisva raziskovala sedaj, ampak že pred leti. Reka Glinščica izvira v Sloveniji in se v morje izliva v Italiji. Kanjon poteka ob meji z Italijo in mejo tu pravzaprav večkrat prestopimo, če se odpravimo na njegovo raziskovanje. Narava je čudovita, v stenah kanjona uživajo plezalci, v njegovih tolmunih pa tisti, ki jih najdemo. Priporočamo, ker je res lepo 🙂 .

To so za naju najlepši kotički zaledja slovenskih plaž. Zagotovo sva kakšnega spustila ali pa preprosto še ni prišel na vrsto.

Kateri kotički pa so naju navdušili v zaledju hrvaške Istre?

1. Kotli

Kotli so majhna istrska vasica, ki se nahaja v neposredni bližini mesta Buzet. Njena značilnost so slapovi reke Mirne, ki so v skalah izdolbli vdolbine v obliki kotlov. Zaradi belih apnenčastih skal in turkizne vode v njih jim pravijo tudi turški Pamukkale. Seveda se v resnici s Pamukkalami ne morejo primerjati, a vseeno so prelepi. Čudovita ohladitev v naravi brez množice obiskovalcev.

2. Slap Sopot

Slap Sopot je bil najlepše presenečenje raziskovanja zaledja hrvaške Istre. A pozor, Sopot je zelo pogosto ime za slapove. Samo v Istri sta vsaj dva slapova z enakim imenom. Eden je slap Sopot v bližini Buzeta, ki je bil sedaj v poletnem času popolnoma brez vode. Drugi, lepši pa je slap Sopot pri kraju Floričići, v bližini Pazina. Resnično čudovit je, tam nekje »bogu za hrbtom« in v času najinega obiska popolnoma brez ostalih raziskovalcev.

3. Pristne istrske vasice

Grožnjan, Momjan in Roč so vasice, ki so naju na tem delu Istre najbolj očarale. Seveda je tu tudi bolj znan Motovun, a naju je nekako kar pustil ravnodušna, mogoče je že preveč turističen in premalo pristen.

4. Tartufi, tartufi, tartufi in kulinarično razvajanje

Le kaj bi bil obisk zaledja hrvaške Istre brez uživanja v gurmanskih tartufih? Njami 🙂 . Do sedaj lahko iskreno priporočiva dve lokalni konobi. Daleč najboljša je preprosta Ročka konoba v kraju Roč. Mamamia, kakšni okusi. Preprosto, pristno, lokalno in domače ter seveda noro okusno. Plačilo samo z gotovino, ker kartic ne sprejemajo. To je vedno dober znak 🙂 . Druga pa je izvrstna konoba Rino v Momjanu. Seveda je lokalnih domačih konob z izvrstno hrano še veliko. In če poznate kakšno, bova res vesela vaših priporočil.

Najin obisk slovenskega Primorja je bil zelo netipičen, a ravno to, kar sva si želela. Skriti kotički in naravni biseri daleč od množice turistov. In ko misliš, da te v naši deželi in njeni neposredni okolici ne more nič več zelo presenetiti, zopet vidiš, kako si se motil. Bilo je več kot čudovito in vsaj malo takšnega raziskovanja priporočam vsem, ki jim smisel življenja ni ležanje na nagužvani plaži 🙂 .