Naš izbor: najlepši kotički čudovitega Floresa

Flores, majhen otoček sredi Atlantskega oceana, predstavlja najbolj zahodno točko Evrope. A ko ga raziskujemo, skupaj s sosednjim Corvom, imamo občutek, kot bi bili daleč stran od Evrope, na nekem drugem planetu. Floresu pravijo tudi Havaji v malem. A če sem iskrena, so njegove lepote v takšnem presežku, da resnično ni nobene potrebe primerjati ga s katerokoli drugo destinacijo. Sam zase, oziroma skupaj z odbitim Corvom, je preprosto izjemen. Eden najlepših otokov, tropskih ali netropskih, ki sva jih obiskala do sedaj. Jaz sem se v Flores preprosto zaljubila. Hvaležna sem, da sva imela na tem majhnem kotičku raja kar šest dni in to večinoma sončnih. In če bi morala izbrati najljubši otok otočja Azorov, je to zagotovo Flores. Vsi popotniki, ki vas na raziskovanju sveta najbolj fascinirajo lepote narave, si preprosto morate rezervirati čas tudi za Azore. In tu, na tem posebnem delu sveta, ne izpustite neverjetnega Floresa.

Flores je majhen otok, zato ga marsikdo na hitro obišče v dnevu, dveh. A če ga želimo raziskati in doživeti v polnosti, brez tako pogoste megle in oblakov, moramo imeti malo več časa ali pa zvrhan koš sreče. Midva sva imela čas in srečo. In bilo je izjemno. Nastanjena sva bila v glavnem mestecu otoka, v Santa Cruz das Flores, v neposredni bližini naravnih bazenčkov Atlantika, kar je bilo super. A po drugi strani nama je bilo najbolj všeč na zahodni strani otoka, kjer je narava res ustvarila neverjetne mojstrovine. Faja Grande, najbolj zahodni kotiček najbolj zahodnega otoka Evrope, je majhna vasica z dušo. Ker je bila najina odločitev za Azore skoraj v zadnjem trenutku in ker se nisva želela odločiti za kampiranje, prostih nočitev v Faja Grande nisva dobila. Pa nič hudega, sva imela več kot dovolj časa, pot iz vzhoda na zahod otoka pa traja cca pol ure vožnje z avto. Po neverjetni pokrajini in čudovitih razglednih cestah, ki jih v poletnem obdobju obkrožajo cvetoče hortenzije. Otok je poleti in v soncu en sam cvetoč vulkanski raj. Z neverjetnimi slapovi, razgledi in vulkansko pokrajino. Ker sva nanj prišla po večdnevnem deževju, je bilo vode v slapovih res v izobilju. Vode in sonca. In zelene barve. Vsepovsod.

Zakaj je tako čudovit in izjemen in kateri so njegovi najlepši kotički?

1. Poco da Ribeira do Ferreiro

Ikonični Poco da Ribeira do Ferreiro je čisti presežek neverjetne lepote. Jezero, do katerega se povzpnemo v slabe pol ure hoje, obkroža zelena zavesa slapov. Tako zelo lepo, da sva ga obiskala kar dvakrat. Veličasten prizor, ki ga nikoli ne bom pozabila. Sploh ker ga doživiš v tišini, brez množice turistov. Ja, marsikateri trud in napor povezan s potovanji se ob takšnih trenutkih tisočkrat povrne.

2. Sedmera jezera Floresa

Tako kot ima Slovenija Triglavska sedmera jezera, tako jih ima tudi Flores. Samo da so njegova jezera vulkanskega izvora. Ležijo na visoki planoti, v notranjosti otoka in precej vsaksebi. So lahko dostopna, a zelo velikokrat v megli. Najlepša sta zagotovo Caldeira Negra in Caldeira Comprida, globoko modro ter rumeno/zeleno jezero, ki ležita eden ob drugem. Tu sta tudi čudovita Caldeira Rasa in Caldeira Funda, ki prav tako ležita eden ob drugem, samo na različnih višinah, kar se najbolje vidi iz oddaljene ceste, ki prečka južni del visoke planote Floresa. Caldeira da Lomba je edino jezero, ki nima svojega para, a je prav tako lepo. In potem sta tu še Caldeira Blanca in Caldeira Seca. Slednje je večinoma suho, izsušeno, Caldeira Blanca pa je najlepša v jutranjem soncu, ko rumene barve okolice pridejo najbolj do izraza. Ker je visoka planota Floresa (in ostalih azorskih otokov) zaradi Atlantika in bujnega zelenega vulkanskega rastja tako velikokrat v megli, si je resnično dobro na otokih vzeti malo več časa in si s tem povečati možnost doživetja vulkanskih kalder in njegovih jezer ter slapov v soncu.

3. Veličastni slapovi otoka: Cascata da Ribeira do Ferreiro; Cascata da Ribeira Grande in Cascata do Poco do Bacalhau

Najlepši del Floresa so zagotovo njegovi izjemni slapovi, ki kot zavesa padajo po zelenih vulkanskih pobočjih. Ker sva Flores obiskala takoj po nekajdnevnem močnem deževju, je bilo slapov še več in bili so res vodnati. Potokov, ki so lili čez zelene stene je bilo prve dni ogromno. Na koncu, zaradi sončnega in vročega vremena, pa očitno manj. Najlepša je zavesa slapov ob jezeru Poco da Ribeira do Ferreiro, oziroma Cascata da Ribeira do Ferreiro. Slapove najlepše lahko doživimo ob jezeru, a so pravzaprav čudovito vidni tudi iz daljave, tako iz razgledne točke Miradouro do Portal, kot tudi iz lokalne ceste, ki povezuje razgledno točko z vasico Faja Grande.

Tik ob njih v naravni amfiteater pada neverjetni Cascata da Ribeira Grande, dobro viden tako iz ceste, kot razgledne točke. Pohod do njegovega amfiteatra uradno ni možen. Midva sva, po pogovoru s prijatelji, ki so nama pomagali s številnimi nasveti (hvala Ana in Matjaž), vseeno poizkusila, pa žal ni šlo. Zaraščenost in ogromne količine vode v strugi so bile prevelika ovira. Pa nič hudega, sva se pogledov nanj naužila od daleč.

Tretji slap, ki naju je navdušil pa je bil Poco do Bacalhau, ki leži v neposredni bližini vasice Faja Grande in v katerem tolmunu se je možno tudi kopati. No, prvi dan je bilo vode toliko, da to absolutno ni bilo možno. Premočena do kože od pršenja slapu sva bila še preden sva sploh prispela do njega. Se pa je pretok vode malo umiril ob koncu najinega obiska in takrat sva se lahko potopila tudi v tolmun pod njim.

4. Faja Grande in Ponta da Faja

Vasica Faja Grande in sprehod do čudovite Ponta da Faja je lokalni del otoka, ki ima res dušo. Razgledi so čudoviti, tu so tudi drugi naravni bezenčki na otoku ter baraka Q’abana, kjer sva se dnevno razvajala v dobri kavi, lokalnih slaščicah in prigrizkih lastnika preproste kavarnice. Za tako neverjento ugodno ceno, da nama je bilo kar nerodno in smešno obenem (npr. pivo, 2x kava, 2x domača sladica manj kot 5 eur). Ker je imel Atlantik ob najinem obisku neverjetnih 25 stopinj je bilo plavanje v naravnih bazenčkih na vsakodnevnem meniju. Faja Grande je zagotovo najboljše izhodišče za raziskovanje lepot Floresa in če vas kampiranje v velikokrat deževnem in meglenem vremenu ne moti, je tu tudi čudovit kamp z zelo, zelo nizko ceno nočitev.

5. Fajazinha in razgledna točka Miradouro do Portal

Blizu vasice Faja Grande leži meni še lepša vasica Fajazinha. Do nje se lahko odpravite na pohod ob obali iz sosednje Faja Grande, ali pa se, tako kot midva spustite do nje iz glavne ceste. Nad njo leži razgledna točka Miradouro do Portal, s čudovitimi razgledi na vasico pod njo, ter zaveso slapov v daljavi.

6. Razgledna točka Miradouro Craveiro Lopes

Druga izjemna razgledna točka, Miradouro Craveiro Lopes je meni najlepša in najljubša. Slapovi, zelene vulkanske stene, morje, vasice in zelena polja ob njih. Vau.

7. Mosteiro in Lajedo: fotogenična jugozahodna obala Floresa

Mosteiro in Lajedo ter razgledne ceste in pokrajina med njima sta malokrat obiskani del otoka. Tu skoraj ne srečaš drugih popotnikov, še domačinov je malo. Midva sva se izgubljala po mini lokalnih cestah in uživala v sončnih razgledih na Atlantik na eni strani in na vulkanske formacije na drugi.

8. Santa Cruz das Flores in najlepši naravni bazenčki otoka

Santa Cruz das Flores je glavno mesto otoka. Nič zelo posebnega ni tu, razen najlepših naravnih bazenčkov na otoku. Te pa je res vredno doživeti. Seveda, če v njih slučajno ne plavajo strupene meduze Portuguese Man of War. Najin hotel se je nahajal tik ob njih, zato sva bila tu večkrat. Prav tako je mini pristanišče izhodišče za odhod na bližnji Corvo, v neposredni bližni pa leži tudi lokalno letališče.

9. Ponta Delgada, Farol de Albarnaz in zeleni sever otoka

Zeleni, skrivnostni severni del Floresa ponuja najlepši razgled na sesednji Corvo, čudoviti svetilnik in zelene, fotogenične klife. Od tu sva po makadamski cesti prečila visoko planoto Floresa in uživala v divji, zeleno rumeni vulkanski pokrajini.

10. Prečenje visoke planote Floresa

Visoka planota Floresa, posebno njen severni del je divja, neobljudena vulkanska pokrajina z neverjetnim rastlinjem. Njen južni del pa je poleti odet v cvetoče hortenzije. Kombinacija zelenja, rumenega mahu in modrovijoličnih hortenzij daje pokrajini pridih divjine in neverjetno lepoto.

11. Delfini in kiti ob čudoviti obali Floresa

Must do ob obisku Floresa pa je tudi doživetja morja, ki le tega obkroža. Divjega Atlantika, ki gosti številne kite in še več delfinov. Obala je strma, s padajočimi slapovi in številnimi jamami. Le te sva doživela na delu izleta, ko sva se odpravila na Corvo in do njegove kaldere. Več o neverjetni izkušnji z delfini in severovzhodno obalo Floresa pa si preberite v prispevku tule: https://potepanja.com/predstava-delfinov-sredi-atlantika/

Odmaknjen, pristen, čaroben, divji, fotogeničen, tako zelen in cvetoč, poln slapov, jezer ter razgledov. Vse to in še mnogo več je Flores.