Naš izbor: najlepši zimski sprehodi in lažje pohodne poti

Letos nas zima resnično razvaja, vsaj nas tu na severu Slovenije. In če sem poleti še resno razmišljala o tem, kako bi letos pozimi, če ne na toplo, pobegnili malo na zimski sever Evrope, pa je ta severna zimska pravljica na srečo prišla prav do nas. Tako sva letos preživela res veliko ur na sprehodih in lažjih pohodih po pravljično zasneženi pokrajini Gorenjske. Nisva šla midva k Laplandu, ampak je Lapland prišel do nas 🙂 . Toliko snega, kot sva doživela v teh trenutkih, nisem videla še prav nikoli. Sneg in lepote zimske pokrajine so tako nahranile dušo, ki vseeno že nestrpno čaka prihajajoča potovanja.

Kateri so najini oh in sploh najljubši zimski sprehodi in lažji pohodi?

Vsekakor je tu absolutni zmagovalec Pokljuka s številnimi možnostmi krajših ali daljših pohodov. In če sva včasih, pred otroci, v zimskih razmerah obiskala res veliko gora, tudi dvatisočakov, ki so bili v snegu še neprimerno lepši kot poleti, pa si prav v visokogorje v zimskih razmerah sedaj ne upava. Odgovornost in realna ocenitev svojih sposobnosti ter razmer v naravi so izjemnega pomena. Vedno, a pozimi še bolj. Ne precenjujte svojih zmožnosti in se v gore odpravite samo s primerno opremo in v ugodnih razmerah.

Kje pa se najraje na izi potepava pozimi?

1. Pokljuka, Goreljek

Sprehajalna pot od Šport hotela do Goreljeka je ena mojih najljubših poti na Pokljuki. Enostavno, varno, primerno tudi za otroke in prelepo, sploh v zimskih razmerah. In če je ob Šport hotelu ponavadi gneča, pa se le ta popolnoma izgubi ob idiličnih kočah in poteh Goreljeka.

2. Planina Konjščica

Še en, sicer v zimskih razmerah malo zahtevnejši pohod po planoti Pokljuke. Tokrat od Rudnega polja, mimo vojašnice in smučišča do planine Konjščica. Če je snega veliko resnično priporočam uporabo krpelj, ki preprečijo, da bi se nam udiralo od kolen pa včasih vse do pasu. Ta odmaknjenost in malo težji dostop v zimskih razmerah pa ima seveda svojo vrednost, saj prav veliko pohodnikov tu ne srečamo. Divja, odmaknjena, snežna idila.

3. Tamar

Tamar je zimska klasika, skoraj kliše. A če želite Tamar doživeti v tihi lepoti, potem se morate do njega od Nordijskega centra v Planici odpraviti med tednom in nikakor ob vikendih. Izberite jasen, sončen dan, da vas bo po poti spremljal pogled na najlepšo goro Slovenije, na Jalovec.

4. Krvavec

Kljub temu, da Krvavec slovi predvsem po svojem smučišču, pa imamo tu številne možnosti raziskovanja pešpoti tudi pozimi, ko so pobočja prekrita z belo odejo, ob njih pa kulisa zasneženih smrek ustvarja zimsko idilo. Izhodišče za sprehode je parkirišče na planini Jezerce.

5. Uskovnica

Uskovnica je najbolj poznana in večkrat tudi zelo oblegana planina na planoti Pokljuke. A saj ne moreš zameriti številnim pohodnikom, saj je tu res takooo lepooo 🙂 . Uskovnico obiščeva vsaj enkrat na leto, a vseeno se ponavadi njenega obiska izogibava med vikendi. Ali pa se odpraviva dalje proti planini Zajamniki. Če imate dovolj časa ter kondicije in če zimske razmere to dovoljujejo se lahko odpravite na krožno pot Rudno polje – Uskovnica – Konjščica – Rudno polje.

6. Zajamniki

Zajamniki so za mene ena najlepših slovenskih planin. Ležijo na zahodnem robu Pokljuke in ponujajo čudovit pogled na Julijske Alpe. Zajamniki so znani po tem, da so stanovi/hišice razpotegnjene v nekakšno ulico. Preprosto prelepo. Izhodišče je zopet Rudno polje, lahko pa se naredi tudi krožna pot Rudno polje – Zajamniki – Uskovnica – Rudno polje.

7. Jezero Jasna in dolina Krnica

Dolina Krnice je pozimi prava snežna zimska pravljica, za mene še veliko lepša kot poleti. Izhodišče je jezero Jasna, ki v jasnih dneh nudi čudoviti razgled na Prisank in Razor. In če je ob jezeru ljudi med vikendi kar veliko, pa to ne velja za dolino Krnice, ki je ravno prav odmaknjena z obilico snega v zimskem času.

8. Mala in Velika planina

Male in Velike planine v Kamniško Savinjskih Alpah ni potrebno posebej predstavljati. Obisk le te nama je bil letos zaradi omejevanja na regije žal onemogočen. Pa se v bistvu nič ne pritožujeva, sva ful hvaležna da nama je gorenjska regija omogočila toliko snežne pravljice. Najino izhodišče za raziskovanje Male in Velike planine je ponavadi Podvolovljek – Kranjski Rak. A pozor, ob vikendih je območje planine resnično močno oblegano, zato priporočava, da se na njeno raziskovanje podate raje med tednom.

9. Pot med krošnjami in sprehodi med zasneženimi gozdovi Rogle

Pot med krošnjami leži v osrčju mogočnih pohorskih gozdov, na vrhu Rogle, na nadmorski višini 1517 metrov. Sama pot je dolga približno kilometer in nas vodi skozi smrekov gozd do razglednega stopla iz katerega se odpre čudovit pogled na veličastna drevesa in naravo vsenaokrog. Pot med krošnjami je najlepše doživeti takoj po obilnem sneženju, ko so številne smreke odete v belo oddejo in pokrajina tiha in pravljična. Med tednom, ko ni nikjer nobene gužve. In točno tako sva zimsko pravljico doživela v decembru s Petrom. Najprej Pot med krošnjami, potem pa še sprehodi med belo kuliso gozdov Rogle. Kot bi bila nekje na skrajnem severu Evrope. Mrzlo, a prelepo.

10. Vogel

Zopet smučišče, ki pa je lahko tudi super izhodišče za pohodne poti. Sploh če del družine smuča, drugi del pa se raje sprehaja po snegu. Čudoviti razgledi na Bohinjske gore, Triglav in Bohinjsko jezero pod njim.

11. Zelenci

Zelenci obdani z belo snežno odejo so še lepši kot brez nje. Takoj po zapadlem snegu je to sicer res kratek, a kičasto lep sprehod do izvira Save Dolinke.

12. Štefanja gora

Štefanja gora ali po naše Štefka pa je najin najljubši bližnji hrib, na katerega se povzpnemo res velikokrat v vseh letnih časih in skoraj ob vseh vremenskih razmerah. Tule pa je en kratek video izpred nekaj let o tem, kako lepo Štefka izgleda takoj po novo zapadlem snegu.

13. Sprehod po bližnjem gozdu

Gozd čez cesto bo vedno naš prvi in najbližji odklop od vsakdanjika in za to smo neizmerno hvaležni. Če nimate nobene druge možnosti, se vedno lahko zapeljete do prvega gozda v bližini in tam uživate v preprostih lepotah narave.

 

Tole so najini najljubši lažji zimski sprehodi in pohodi. Seveda je tu še bližnje Jezersko, ki pa nama osebno ni najbolj všeč, oziroma se tam ne počutiva najbolje. Seveda je to zgolj osebno mnenje in morda se boste vi ravno na Jezerskem počutili kot doma. Tu je še ogromno drugih planin, ki so pobeljene s snegom lahko prava snežna pravljica. Meni tako ljube so seveda bohinjske gore in planine. Spomnim se, pred mnogimi leti, zasnežene pravljice pod Bogatinom. Čudovito. Srčno upam da pride še več belih, snežnih zim, saj so narava odeta v belo oddejo, njeni gozdovi, smreke in vrhovi res prelepi.