Kako in koliko načrtovati potovanje

Vse več vas je ki si želite pogledati čez planke in se podati na krajše ali daljše potovanje. Za vse stare popotniške mačke vsebina tega članka ne bo nič posebnega, čeprav kdo ve – morda pa vseeno najdete kakšno koristno informacijo 🙂

Torej kako in koliko načrtovati potovanje?

Ne obstaja en in edini pravi ali najboljši način. Tega se zavedam in morda nekaj, kar deluje pri nas – pri vas ne bo. A verjamem, da bo vsem začetnikom ta zapis pomagal in vas morda opogumil za korak dalje.
Marsikdo ki se prvič podaja na potovanje se sprašuje ali se na pot podati v lastni režiji ali s pomočjo potovalne agencije. Mi prisegamo na pot v lastni režiji. Prvi in morda niti ne vedno najpomembnejši razlog so stroški potovanja. Pri potovanju v lastni režiji – glede na potovanje z agencijo – se stroški vsaj prepolovijo. In če ste več – članska družina je razlika v na ta način privarčevanih financah precejšnja.
Denar pa niti ni edini razlog za potovanje v lastni režiji. Tu je čas, ki si ga razporediš po svoje. Tu je svoboda gibanja in premikanja po neki deželi v ritmu, ki ti najbolj ustreza. Potovalni ritem lahko sproti prilagajaš svojemu počutju, potrebam, doživljanju ali ne doživljanju lepih stvari. Se odločiš za mir in tišino, poglobljen pogovor ali kaos ulice in tržnice.
In če v vas tli majhna, majhna želja da bi tudi vi nekoč pokukali malo dlje od naših sosednjih držav, potem naj vam bo ta zapis pozitivna spodbuda. In verjemite da nič ni nemogoče in da se v resnici najlepše stvari vedno dogajajo izven cone udobja.

Ko se enkrat odločite, da na pot definitivno greste, potem lahko sledite kakšnemu od teh korakov:

1. LETALSKE KARTE
Najbolj pomembna stvar je določitev lokacije potovanja in nakup letalskih kart. Lahko sledite cenovno ugodnim akcijam letalskih kart in na ta način kupite resnično poceni karte, kar močno zmanjša proračun potovanja. Lahko sledite svojim željam in srcu in se odločite za potovanje v deželo, kamor vas vleče. Zopet ni prave ali napačne odločitve, je samo tista, ki je vaša. Nam je bližje to, da deželo začutimo, da nas pritegne, da si jo res želimo obiskati. Ne domišljam si, da bom lahko videla vse lepe kotičke naše Zemlje, ker jih je preveč. Vsekakor pa si želim videti tiste, ki so visoko na moji potovalni lestvici želja. In zato se mi – skoraj vedno – najprej odločimo za deželo in se šele kasneje lotimo iskanja ugodnih letalskih kart.

2. KAKO DO CENEJŠIH LETALSKIH KART
Kje iskati in kako kupiti ugodne letalske karte so podrobno zapisali prijatelji, na spletni strani Po Svetu. Več si lahko preberete v njihovem članku http://www.posvetu.si/blog/nasveti/kako-do-cenejsih-letalskih-kart/.
Če potujete z otroci bodite pozorni, da imate dobre letalske povezave, kar pomeni, da na letališčih (če prestopate) preživite čim manj časa. Naj vas otroci ne odvrnejo od potovanja z letalom, ker pot presenetljivo dobro prenašajo. Vsaj če jim jo naredimo zanimivo in smo pozorni takrat, ko pripravljamo ročno prtljago, ki jo vzamemo na letalo (več o tem v drugem delu članka).

3. TERMIN POTOVANJA
Ko se odločate za termin potovanja, se seveda pozanimajte o tamkajšnjem vremenu, klimi, letnem času, možnih monsunskih obdobjih, ne izpustite niti njihovih in naših lokalnih praznikov in praznovanj. Takrat so cene namestitev lahko dražje in gneča večja. Večinoma so najdražja potovanja čez Novo leto, zato se v primeru – če želite privarčevati kakšen Euro – potovanju v tem času izogibajte. Razen če želite pobegniti pred norišnico decembra tu v Sloveniji. Kar pa sploh ni slabo. Potovanje v Azijo je tik pred začetkom in tik po koncu monsunskega obdobja lahko cenovno najbolj ugodno z najmanj gneče. Ker se dogaja vse več klimatskih sprememb pa tudi vreme ni več tisto, kar je bilo nekoč in monsunska obdobja niso več tako predvidljiva. Vrhu monsunskega obdobja se izogibajte in to je to. Ne pozabite tudi, da se kitajsko Novo leto začne 4.2. in v tistem času ima veliko Kitajcev dopust, zato morda v kraje blizu Kitajske takrat ni najbolj fajn potovati. Predvsem zaradi vsem nam nevšečne množice kitajskih turistov. V primeru praznikov (naših, lokalnih in kitajskih) je zato dobro rezerviranje namestitve vnaprej. Ali se odpraviti v manj obljudene kotičke dežel (kar izkušeni popotniki velikokrat počnejo, začetniki pa seveda manj).

4. ZAVAROVANJA
Ko imate določen termin in letalsko karto kupljeno je čas, da naredite zavarovanje. Lahko zavarujete letalsko karto in vplačate riziko odpovedi. Ko sva bila s Petrom še sama, tega nisva nikoli delala. Sedaj ko z nama potujeta najina dva “mladiča”, pa za letalske karte za daljša potovanja vedno vplačamo riziko odpovedi za primer bolezni. Pozor: pri naši zavarovalnici morate to narediti v dveh dneh po nakupu letalske karte! Če je to ravno v petek zvečer to sicer ni možno, ampak vsaj mail s pripeto karto je potrebno poslati. Lahko se zavarujejo tudi drugi stroški npr. hotel, rentacar,… Prav tako sklenite dodatno zdravstveno zavarovanje za tujino. To lahko naredite za krajše obdobje – kot vam ustreza glede na trajanje potovanja ali za daljše. Mi imamo sklenjeno zdravstveno zavarovanje za tujino za celo leto, kar je tudi najbolj ugodno.

5. POTNI LISTI, VIZE
Preverite veljavnost potnih listov in se pozanimajte, ali za deželo kamor potujete – potrebujete vizo. To uredite čim prej, da vas ne obremenjuje po nepotrebnem tik pred potovanjem. Slovenci imamo velik privilegij, saj v zelo veliko držav lahko potujemo brez vize. Tudi v Hong Kong za razliko od Kitajcev.

6. ZEMLJEVID DRŽAVE

Preden začnete z načrtovanjem potovanja, si priskrbite zemljevid države. Mi vedno, če se le da, kupimo tudi zemljevid v papirni obliki. Saj vem – marsikdo bo rekel da je to sedaj v času računalnikov brez veze in dodaten nepotreben strošek. Morda res. A mi tako lažje začutimo deželo in veliko lažje načrtujemo pot po njej. In imeti v roki pravi pravcati zemljevid države je vrhunski občutek – za mene. Veliko izbire imajo v Geonavtiku v Ljubljani, na internetu pa itak vse, računati pa je potrebno še na poštnino.

7. NAČRTOVANJE POTI
In potem pride tisti meni najljubši del – okvirno načrtovanje poti.
Kako se ga lotimo? Najprej si ogledam ogromno fotografij dežele, kamor potujemo. V Google odtipkam ime dežele in gledam, gledam….če vidim nekaj, kar me zelo pritegne – pogledam kje v tej deželi ta kotiček obstaja. In naredim kljukico. Potem si preberem par potovalnih načrtov kvalitetnejših potovalnih agencij. Tudi tu dobim vedno nekaj koristnih informacij. In spet naredim nekaj kljukic. Nadaljujem z branjem blogov – slovenskih in tujih. Kljukice. In velikokrat kakšnemu od popotnikov tudi pišem. Tudi če ga ne poznam. Oni so v tej deželi že bili in jo poznajo iz prve roke. In nikoli se ne smete bati vprašati. Beseda ni konj pravi ljudska modrost, in res je. Tako lahko dobite zelo dobre usmeritve in nasvete. In sklenete kakšno lepo novo poznanstvo. Tudi potopisna predavanja so lahko koristna, zato jih zelo priporočam.

In počasi se sestavljajo obrisi in koraki potovanja. Le ti vedno vključujejo tudi potovalne kilometre, da si predstavljamo koliko hitro ali počasi lahko potujemo. Tu si pomagamo z Google Earth aplikacijo/programom. In potem se lotimo branja Trip Advisorja za izbrano deželo. Preko komentarjev popotnikov na njem dobimo dobre povratne informacije o ugodnih in manj ugodnih, kvalitetnih in manj kvalitetnih namestitvah, aktivnostih, lepih kotičkih. Trip advisor je must do pri našem načrtovanju potovanja. Nikoli pa ne beremo Lonely Planeta. Nekako nam ne potegne, pa tudi marsikateremu od poznanih popotnikov ne.

8. NAMESTITVE NA POTI
In začne se iskanje namestitev. Preko Bookinga, Agode, Trivaga ali direktnega kontakta v državi, kamor potujemo. V zadnjem času velikokrat rezerviramo namestitev tudi preko popularnega in ugodnega Airbnb-ja. Vedno naredimo rezervacijo nočitev vnaprej z možnostjo odpovedi ali spremembe le te – če se le da. Glede na zapise na blogih popotnikov in na Trip Advisorju -velikokrat najdemo všečne in ugodne namestitve, ki jih Booking, Agoda, Trivago …. ne ponujajo. Kako? Tako da poiščemo določen hotelček, hostel ali nekoga, ki namestitev oddaja – direktno na spletu in mu pišemo. Seveda, če smo od popotnikov prebrali da namestitev priporočajo. Osnovno znanje angleščine zadostuje. In ko se prvi strah pred tovrstno komunikacijo preseže, stvari stečejo.
Želim si, da bi v neki srednji prihodnosti (okvir petih let) odšli na daljše več – mesečno potovanje, kjer seveda vseh teh nočitev in namestitev ne bi iskala vnaprej. To je moja želja, vizija. A ker večinoma potujemo za čas 3-4 tednov in z dvema otrokoma, katerima želiva potovanje olajšati – imamo nočitve poiskane vnaprej, vendar se jih ne držimo čisto vedno. Tako se izognemo zapravljanju časa ali daljšemu iskanju ugodne in kvalitetne nočitve na mestu samem, ko sta otroka že utrujena od poti in si želita samo malo počitka. A več ko imamo časa na potovanju – manj je to potrebno.

9. PREVOZI
Vedno se pozanimajte tudi za prevoze v deželi, kamor potujete. V Aziji se največkrat uporablja lokalni prevoz, ki ga lahko včasih (predvsem če imate otroke) kombinirate z najeti vozniki. Ni pa nujno. Če pa potujete v dežele kjer je prometni kaos manjši, pa seveda najemite avtomobil. To vam omogoča še več svobode gibanja – ne pa nujno tudi pristnega stika z domačini. Nekaj vmes je tisto, kar najbolj ustreza nam. Cena najema je lahko zelo različna, odvisno koliko vnaprej se opravi rezervacija ter preko katere internetne agencije. Zanimivo je, da imamo za Ameriko Evropejci veliko nižje cene kot Američani. Dobre izkušnje imamo z Billinger Mietwagen, Autoeurope, Expedia.ie, nikoli pa nismo našli konkurenčne ponudbe direktno pri rentacarjih. Zelo pomembno je, da se pri najemu avtomobila odločite za zavarovanje brez odbitne franšize (brez lastne udeležbe pri morebitni škodi na avtomobilu). Le ta lahko drugače znaša tudi več kot 1000 EUR, zato tu bodite pozorni. Seveda je velika verjetnost, da le tega ne boste nikoli rabili. A nam se je že zgodilo, da nam je na parkirišču nekdo butnil avtomobil in takrat je takšno zavarovanje prišlo še kako prav.

10. POČITEK IN AKTIVNOSTI NA POTOVANJU
Ko načrtujete svojo pot jo načrtujete tako, da imate dovolj časa. Ne dovolj časa, da boste videli in pogledati vse, kar se v tej deželi da videti, temveč dovolj časa da jo boste začutili, da se boste ustavili in na potovanju tudi uživali, mirno poklepetali z domačini, v miru prebrali kakšno knjigo. Manj je več. In počasi je lepše in bolj doživeto. Seveda se na potovanju premikamo po deželi. Vendar se obvezno vmes tudi ustavite za nekaj dni. Na eni, dveh, treh lokacijah… Iz potovanja se vseeno potrudite priti spočiti – mentalno in telesno. Zato raje načrtujte počasnejši potovalni tempo kot hitrejšega.

11. STOP NAČRTOVANJE

In potem pride trenutek, ko rečemo – dovolj načrtovanja. To je to. In spustimo potovanje ter na njega pravzaprav pozabimo. Živimo. Ker karte večinoma kupimo vsaj pol leta vnaprej, je ta del še kako pomemben. Ker je pomembno življenje tukaj in sedaj in ne tam nekje v prihodnosti. S potovanjem se začnemo ponovno ukvarjati kakšen teden ali deset dni pred njegovim začetkom.

Več o tem pa v naslednjem prispevku.

60-share-with-the-world[1]