Divja lepota Senje in Kvaloye

Ko sva vsa navdušena zaključila z raziskovanjem Lofotov, sva se iz Heningsvaerja odpeljala dalje proti severu, do otočja Vesteralen in kraja Andenes, predvsem z enim samim namenom: oditi na whale safari v Andenesu in opazovati kite v njihovem naravnem okolju. A na potovanjih se ne izide vedno vse po planih, tako to je. Tudi tule se nama ni, saj je bilo morje preveč razburkano in ni bilo možno odpluti na odprto. Podali smo se na vožnjo po fjordih, bilo je pravzaprav zelo lepo, videli smo veliko puffinov, a kitov žal ne. Seveda sva bila žalostna in razočarana, a nasmeh nama je kmalu pričarala vremenska napoved, ki je tudi za prihodnje dni na otokih Senje in Kvaloye napovedovala sončno in toplo vreme. Jupi. Tu sva se oba strinjala, da takoj zamenjava sonce za kite, sploh ker smo že imeli tako enkratno izkušnjo s kiti in delfini na severu Islandije (več o njej si lahko preberete v članku: Divji živalski svet Islandije). Mogoče bi bila to za nekoga bolj slaba tolažba, a nama je bilo sončno vreme resnično pomembno in tisti trenutek vsaj malo v tolažbo ?

Za ogled kitov v Andenesu sva izbrala Whalesafari Andenes (www.whalesafari.no), ki jih močno priporočava. Cena safarija je cca 110 eur/osebo, a nudijo 100% garancijo, kar pomeni, da zagotovijo karte za naslednji prost termin ali pa vrnejo denar v primeru, da kitov ne vidiš ali da se zaradi razmer na morju safari ne izvede. To ni tako neobičajno, saj se vreme tu na severu Evrope lahko spreminja dobesedno iz minute v minuto, prav tako razmere na odprtem morju. Poleg tega pa v naravi nikoli ni nič 100% in kot je rekla naša vodička: “We don’t have an appointment with whales. We are going to search for them in their natural environment, where they belong”. Se ne bi mogla bolj strinjati… V primeru, da torej pridemo na ta del Norveške samo zaradi kitov, si je res dobro vzeti več dni okoli Andenesa, v primeru neugodnih razmer. In biti potrpežljiv in počakati na pravi trenutek. Midva sva za safari plačala 220 eur in ker nismo videli kitov, so nama vrnili 195 eur (pri vračilu vedno odštejejo administrativne stroške). Fair enough ?

Ker midva nisva prišla na Norveško zaradi kitov, sva se takoj odpravila dalje, naprej proti otoku Senja, ki sva se jo že noro veselila. In ne brez razloga. Vmes pa naju je čakala še zelo razburkana dvourna vožnja s trajektom, ki povezuje Andenes in Senjo. Ja, tule pa je bilo ogromno potnikom zelo slabo (tudi bruhanje ni nič neobičajnega), zato kakšna tableta proti slabosti pride zelo prav. Mi vedno uporabljamo Antimetil (naravne ingverjeve tablete, ki se jih kupi pri nas v lekarnah) in nam pomagajo.

Senja naju je po razburkani morski vožnji iz Andenesa pričakala v soncu in brez oblačka.

Zakaj je vredno obiskati Senjo in Kvaloyo?

Zaradi naravnih lepot seveda. Ker pa sta oba otoka v »senci« zelo poznanega lofotskega arhipelaga, sta zelo malo obiskana in s tem še lepša za mirno raziskovanje brez množice turistov. Kaj češ lepšega, sploh če te pričakata v sončnem vremenu in na koncu za piko na i in češnjo na torti celotnega norveškega potovanja popolnoma nepričakovano presenetita z druženjem s severnimi jeleni v njihovem naravnem okolju.

Norveška nama torej kitov ni podarila, a nama je omogočila drugačno divjo in popolnoma nepričakovano severno pravljico, tik pred odhodom v Tromso. Noro, noro lepo. Divje, tiho, pristno in ne turistično. Zatorej res ne izpustite Senje in Kvaloye, če se odpravljate raziskovati te severne konce.

Najlepši kotički Senje:

1. Gryllefjord

Gryllefjord je majhno obmorsko mestece, izhodišče za odhod na ali iz trajekta, ki povezuje otočje Vesteralen in Senjo. Mestece je preprosto in neturistično, a v poletnem soncu simpatično in lepo.

2. Hamn

Okolica mesteca Hamn postreže s čudovitimi prizori za vsakim ovinkom. Ne toliko Hamn sam po sebi, kot narava okoli njega je tisto, kar navduši.

3. Bergsbotn

Čudovita razgledna točka in platforma Utsikt postreže z izjemnim razgledom na fjord pod njim.

4. Tungeneset

Še čudovitejši kot razgled iz Bergsbotn Utsiktsplatttform pa je razgled in scena okoli razgledne točke Tungeneset, idealna tudi za opazovanje polnočnega sonca ali zgolj sončnega zahoda.

5. Ersfjord

Idiličen zaliv s pravo tropsko plažo, a malo manj toplim netropskim morjem ?

6. Mefjordbotn

Še en čudoviti fjord in razgledne točke okoli njega. In kot je precej običajno na celotni Senji – nikjer okoli nobenega turista ? Uživanje v takšni čudoviti naravni sceni brez množice ostalih ljudi je res prelepo.

7. Segla

In na koncu ikonična gora Senje, Segla. Seglo lahko opazujemo tudi samo iz ceste, ko se vozimo okoli Mefjorda (še preden prispemo do Mefjordbotna). A od tam pravzaprav Segla ne izgleda nič posebnega. Lepa naravna kulisa, to že, a to je tudi vse.

Za pravi razgled na Seglo in njeno divjo, posebno lepoto se je potrebno malo potruditi in se povzpeti višje in predvsem iz prave smeri. Ikonični razgled na divjo in tako posebno Seglo je iz gore Hesten ali prelaza pod njo. Izhodišče za pohod na Hesten pa je vasica Fjordgard. Hesten je tako postregel z enim izmed najlepših razgledov, kar sva jih imela možnost videti do sedaj in če se boste kdaj potepali po teh koncih – ne izpustite ga. Več o pohodu na Hesten ali zgolj pohodu do sedla pod njim pa v naslednjem članku.

In Senje sva se s kratko in tokrat mirno vožnjo s trajektom podala še na zadnji del najine poti po Norveški – na Kvaloyo.

Kvaloya je za naju otok nasprotij. Na eni strani kičaste plaže s tropskim pridihom, na drugi pa hladne gorske doline, kjer morje in sneg hkrati in zelo blizu eden drugemu ne predstavlja nič posebnega.

In navsezadnje tu končno pridemo do odgovora na vprašanje: kje se družiti s severnimi jeleni?

Najlepši kotički Kvaloye so:

1. Sommaroy

Kičastno lep »tropski« del Kvaloye se nahaja okoli otočkov Sommaroy in Hillesoy. Čudovito ?. Že tu sta naju zvečer na cesti pričakala mladiča severnih jelenov. Iiii, kolk je lepo, ko prvič vidiš neko žival v naravnem okolju.

2. Ersfjordbotn

Čudoviti fjord, kjer pa se že občutijo hladne gorske doline in popolnoma drugačna scena kot na otočkih Sommaroy in Hillesoy.

3. Tromvik

In za konec, pravzaprav najina čisto zadnja postaja pred odhodom v Tromso in nazaj domov. Tromvik, oziroma pod do njega in nazaj. Divje, mrzlo, »bogu za hrbtom«, a lepo.

In polno posebnih prebivalcev – severnih jelenov. Pot iz Ersfjordbotna do Tromvika je bila tako polna posebnih, divjih presenečenj. Za vsakim ovinkom, na ali ob cesti ali skalovjih okoli. Severni jeleni ?. Pot sva naredila v zgodnjem dopoldanskem času (okoli 9-10h) in ob tem času lahko mirno zagotoviva, je res velika verjetnost videti kar precej njih. Kako je popoldan ali zvečer, pa žal ne moreva povedati. Naju je čakalo letalo in pot domov ?

Kljub temu, da sva se na pot na sever Norveške odpravila z namenom raziskovanja Lofotov, ki so res nekaj posebnega in čudoviti, kljub turistični obleganosti, pa sta naju Senja in Kvaloya noro presenetili. S svojo tiho, mirno, pristno in divjo lepoto. Zatorej ne pozabite na njiju ko se odpravljate na raziskovanje sosednjih Lofotov.