Divja lepota nacionalnega parka Serengeti

Serengeti je bil čisto prvi nacionalni park, ki smo ga, punce same brez fantov, obiskale na našem tokratnjem raziskovanju Afrike. Bile smo vse na trnjih, kako bo in spominjam se, kako neučakana sem bila, ko smo na vhodu v Serengeti čakali uro in pol, zaradi izpada elektrike, brez katere niso mogli preveriti naših dovolilnic za vstop (kar baje ni nič neobičajnega). Priznam, da se mi je ta naša neučakanost in to, da bomo zamudile kakšno uro safarija, kasneje zdela naravnost smešna. Po 14 dneh vseh možnih safarijev v Keniji in Tanzaniji je bila naša skrb res čisto odveč. In na koncu sem si rekla, da imam pa zdaj safarijev dovoj za nekaj let ?

Serengeti je izpolnil vsa naša pričakovanja in še mnogo več. Raziskovale smo ga slebe tri dni. Punce same, medtem ko so bili fantje na trekingu na Mount Meru. Jeep smo si delile s parom iz Anglije in bilo je super. Kljub temu, da smo v Afriko potovali v lastni režiji, pa smo se odločili za organizirano turo po safarijih s kenijsko agencijo Big time safaris, saj so, roko na srce, cene individualnih vstopov v večino tanzanijsko/kenijskih nacionalnih parkov noro visoke. Tako smo vzeli »low budget« program safarijev, ki je vključeval nižji cenovni razred namestitev, a hkrati popolnoma enak čas in trajanje obiskov nacionalnih parkov, kar je bilo najpomembnejše.

A to kar smo dobile v Serengetiju je bil velik upgrade. Ne samo iz vidika naravnih lepot, ki so nam dan za dnem dajale občutek, kot da smo se znašli v oddaji National Geographic ali sredi Animal Planet live. Turistov, popotnikov, raziskovalcev je bilo letos mnogo, mnogo manj in manevrskega prostora za raziskovanje, prilagajanje in spontani upgrade (tudi v namestitvah) mnogo več.
Serengeti slovi po svoji neverjetno lepi naravni kulisi in neskončni savani, ki ustvarja fantastične motive za fotografijo. Ime Serengeti v masajskem jeziku pomeni neskončne ravnice. Divjina, ogromno prostora, najlepši prizori savane in živalski spektakli, ki se odvijajo v njej. Serengeti je največji nacionalni park Tanzanije. Ogromen je, saj pokriva kar 14.763 km². V Keniji se nadaljuje v čudovito Masai Maro, na vzhodnem delu pa se drži nacionalnega parka Ngorongoro, ki smo ga raziskovale po obisku Serengetija.


Dve noči smo spale v centralnem Serengetiju, v lodgih. Sredi divjine, v centru enega izmed najlepših nacionalnih parkov na svetu. Brez signala, interneta in stika z zunanjim svetom, seveda.

Naravna kulisa je bila fenomenalna in divji živalski svet preprosto vau: prve levinje na drevesu, prvi leopardi (ja, množina), prve levje družine, ki smo jih opazovale na nekaj metrov bližine, pa levji mladiči, tolk kjut, da bi kakšnega kar vzel s seboj, za na domači kavč. Množice hipotov, pa seveda žirafe, sloni, bivoli, zebre, gnuji, gazele vseh vrst, hijene, kojoti in celo zelo redko viden serval. Samo gepard se nam je skrival v travi in se kar ni in ni hotel prebuditi.

Doživetje Serengetija pa je bilo posebno še zaradi enega naravnega spektakla. The Big migration. Velika migracija je eden največjih naravnih spektaklov, ki se v nacionalnem parku Serengeti in v Masai Mari odvija čez celo leto. Enormne količine gnujev in zeber se skozi leto selijo/migrirajo med tema dvema parkoma v iskanju vode in hrane. Julij je mesec, ko se črede z več tisoči gnujev in zeber iz centralnega Serengetija pomikajo proti zahodu in severu, do Masai Mare pa največkrat prispejo v avgustu.

Najboljši termini za opazovanje Velike migracije v Serengetiju in kenijski Masai Mari so v običajnih turističnih sezonah rezervirani za eno leto vnaprej. Me pa, priznam, tega sploh nismo načrtovale. Kar nekako se je vse poklopilo. Namesto vnaprej določene ene same noči v Serengetiju so nam zadnji trenutek plan spremenili in vprašali, če se strinjamo, da v centralnem Serengetiju prespimo 2 noči ter več časa izkoristimo za raziskovanje zahodnega Serengetija, kjer se je v času našega obiska odvijal Big migration. Če se strinjamo? Halo, seveda se strinjamo. Juhu. In smo jo našli. In na celem zahodnem Serengetiju srečali vsega skupaj nekaj jeepov, kar je skoraj nepredstavljivo. Pravijo, da gre pri migraciji živali v nacionalnih parkih Serengeti in Masai Mara za največjo migracijo živali v svetu nasploh. Tule pa okviren zemljevi premikanja migracije.


Ja, bilo je čudovito. Divje, prvinsko, neokrenjeno, razburkano, samotno in odklopljeno od povezav z zunanjim svetom, posebno, veličastno, tudi naporno, na trenutke pretresljivo in noro fotogenično.
In ko doma, na kavču ležim, pišem in opazujem ogromno platno s čudovitim portretom leva, ki že krasi steno našega doma, sem resnično hvaležna. Naj traja.