Divja lepota nacionalnega parka Kakadu

Kakadu je največji nacionalni park v Avstraliji in za marsikoga tudi najlepši. Nahaja se v Severnem teritoriju, v območju avstralskega Top Enda, zgolj 170 kilometrov vzhodno od Darwina in se razprostira na kar 20.000 km2 površine. 500 kilometrov vzdolž vzhodne meje parka pa se razprostira Arnhem Land, sveta zemlja Aboriginov, kamor lahko dostopamo samo s posebnim dovoljenjem.

Nacionalni park je bil ustanovljen leta 1981 in je bil zaradi svoje edinstvene flore in favne z ogromno biotsko raznolikostjo ter kulturno dediščino domorodnih avtohtonih ljudstev (Aboriginov) takoj uvrščen na seznam Unescove svetovne dediščine. Zagotovo več kot zasluženo. Ogromno živali in čudoviti rastlinski svet na sveti zemlji Aboriginov naredi park zelo poseben, skoraj čaroben.

V Kakaduju ne moremo mimo duhovne note, ki so jo pustili Aborigini in njihove poslikave. Tu se nahajajo ene izmed največjih in najstarejših poslikav na svetu, izrisane in ustvarjene na kamnitih strukturah ter stare do 40.000 let, ki so jih ustvarili prvotni prebivalci celine Down Under. Poslikave so res čudovite in govorijo o vrednotah in življenju aboriginov, o razumevanju nastanka sveta in o duhovni dimenziji njihovega življenja. Od vseh kotičkov v Avstraliji smo ravno v Kakaduju začutili največje spoštovanje in upoštevanje teh starodavnih avtohtonih ljudstev Avstralije. Kar dve tretjini nacionalnega parka upravljajo namreč t.i. tradicionalni aboriginski lastniki, vsi pa z velikim spoštovanjem pristopajo k starodavni dediščini in njihovim vrednotam. Nikjer drugje v Avstraliji nismo občutili tega v tako veliki meri.

Marsikdo misli, da ime nacionalnega parka izvira iz imena živali kakadu, vendar temu ni tako. Ime je izpeljano iz imena jezika Gagudju, ki so ga govorili Aborigini severnega dela parka do začetka 20.stoletja.

Prav tako je marsikomu Kakadu poznan tudi kot »področje Krokodila Dundeeja«, saj so tu snemali znani film. In ja, krokodili so eni izmed najštevilčnejših prebivalcev tega nacionalnega parka. Ogromno jih je, brez pretiravanja. Povsod ob jezerih, rekah in slapovih. Opozoril se je treba držati striktno, saj tu živijo napadalni saltyji (estuarine saltwater crocodiles), krokodili, ki se sicer izležejo v sladkih vodah, a živijo tako v morju, kot tudi v jezerih, rekah in ob slapovih. So izredno veliki, močni, pa tudi inteligentni in napadejo brez razloga, vse prevečkrat tudi ljudi, ki se ne držijo opozoril.

Zato se v Kakaduju vsako kopanje v naravnih vodah strogo odsvetuje. In ja, nismo si drznili prekršiti tega nasveta. Saj, kot pravijo domačini, zaradi napada krokodilov tu umrejo »samo ta neumni«. A brez skrbi, če se držimo opozoril, resnične neravnosti za napad krokodilov ni. Mi smo bili nastanjeni v kampu Cooinda, v neposredni bližini Yellow Water billabonga in se v vročih popoldnevih hladili v varnem bazenu znotraj kampa ?

Poleg očitnega »kralja živali«, ki je tu v Top Endu zgoraj omenjeni salty, pa nam Kakadu nudi veličastno predstavo živalskega sveta in osupljive biotske raznolikosti ter razgledov, ki pobožajo dušo. Na poti skozi Kakadu lahko občudujemo številne savanske, evkaliptusove in monsunske gozdove, divje reke, slapove, bilabonge (za avstralsko pokrajino značilne vodne kotanje, ki vodo tudi v dolgih obdobjih suše zadržijo veliko dlje kot reke in potoki), ter grebene in nenavadne geološke oblike. Tisto, kar nas je najbolj presenetilo pa je mir. Morda zaradi starodavne kulture in spoštljivosti, prelepe narave v kateri smo ljudje samo začasni obiskovalci, ali pa zaradi nečesa tretjega. Ne vemo. Se pa nas je dotaknilo, v globino in za vedno.

Kakadu ima šest vremenskih sezon, oziroma šest letnih časov. A za nas popotnike je najpomembnejše da vemo, da je od maja do oktobra tu obdobje suše in zato najprimernejši čas potovanja (v celotni severni Top End). Od novembra do aprila pa je tu monsunsko obdobje velikih padavin, ogromnih količin dežja in poplav in takrat je potovanje v Kakaduju lahko zelo oteženo, pa tudi nevarno.

Kot sem napisala že na začetku, je Kakadu ogromen in ga lahko razdelimo na sedem območij. Na srečo živalski svet Kakaduja, z izjemo krokodilov, ki se zadržujejo v in ob vodah, ne predstavlja nevarnosti. Zato obstajajo številne pohodne poti, ki nam Kakadu še bolj približajo in nam omogočajo uživati v njegovih lepotah.

Sedem območij Kakaduja je:

1. Jabiru region. To je bilo območje, ki je bilo nam najmanj zanimivo. Če imate dovolj časa lahko obiščete Bowali visitor centre ali se podate na Illigadjarr walk (3.8 km). Mi se zanj nismo odločili.

2. South Alligator region. To območje je najbližje Darwinu in ponuja divjo naravo ter, če imate srečo, opazovanje krokodilov na South aligator river. Priznam, da jih mi tukaj nismo videli, vendar jih tudi nismo iskali, saj smo imeli na dveh drugih območjih v Kakaduju neverjetno in pristno doživetje teh največjih plazilcev v njihovem naravnem okolju. Kaj več si nismo niti želeli. Vsi ljubitelji ptic se lahko odločite za Mamukala walk (3 km), ali pa malo vzhodneje za Gungarre walk (3.6 km), ki vodi po monsunskem gozdu in se dotika Anggardabal billabonga.

3. East Alligator region. Če se odpravljate v Kakadu, tega območja nikar ne izpustite, saj je eno izmed najlepših v parku. Tu se nahaja skrivnostni in čudoviti Ubirr, s fascinantnimi poslikavami Aboriginov in veličastnimi razgledi čez savansko pokrajino. Podajte se na 1km dolgo pot mimo čudovitih aboriginskih poslikav (ki so upravičeno pod Unescovo zaščito) na vrh razgledne točke, kjer se odpre prostrani razgled na savansko ravnino, popolnoma poplavljeno v deževnem obdobju.

East alligator region na vzhodu omejuje reka East alligator river, preko nje pa se nahaja skrivnostna Arnhem Land, sveta zemlja Aboriginov, za obisk katere morate imeti posebno dovoljenje. Prehod čez reko je možen na posebni točki, ki se ji reče Cahills Crossing, a je prečkanje nevarno in zahtevno. Pa ne zaradi terena, temveč zaradi številnih saltyjev, ki prežijo v vodi, tik ob večinoma poplavljeni cesti, ki prečka reko. Noro doživetje opazovanja teh ogromnih plazilcev tik ob cesti. Priznam, ne bi si jo upali prečkati, tudi z kvalitetnim džipom ne.

V bližini Cahills Crossinga se nahajata dve čudoviti krožni poti. To sta Bardedjilidji walk (2.5 km), ki smo ji mi zaradi vročine izpustili, ter Manngarre rainforest walk (1.5 km), kjer smo opazovali leteče lisice (flying fox), sredi prave avstralske džungle. Priporočamo zelo ?

4. Nourlangie (Burrungkuy) region. Eno izmed najlepših področij, ki je must do ob obisku Kakaduja. Tu se ob 1.5 km dolgi poti, ki se ji reče Anbangbang galery, nahajajo najlepše aboriginske poslikave na celotnem območju Kakaduja. Področje je skrivnostno, čarobno, posebno, divje in tiho.

Poleg svetih poslikav Aboriginov in skozi zgodbe čudovito predstavljenega duhovnega in tudi čisto zemeljskega sveta staroselcev, pa se na tem območju nahaja tudi ena izmed najlepših sprehajalnih poti in sicer 2.5 km dolga pot Anbangbang billabong walk, ki poteka okoli bilabonga, v katerem kar vre od življenja. Čudovita izkušnja, ki jo priporočamo vsem. In ko se ob sončnem zahodu še povzpneš na Nawurlandja Lookout in opazuješ prostrano džunglo pod seboj, je dan popoln ?

5. Yellow water (Ngurrungurrudjba) region. Aboriginsko ime za najbolj znano reko v Kakaduju, Yellow water, je Ngurrungurrudjba. Yellow water billabong je pravzaprav reka, ogromno območje, ki ponuja najlepšo izkušnjo doživetja divjega živalskega in rastlinskega sveta v celotnem Kakaduju ter eno izmed najlepših na svetu. Brez dvoma. Tu smo se odpravili z ladjico na zgodnje jutranjo 3 uro vožnjo po reki in doživeli najlepše trenutke na našem avstralskem potovanju. Bilo je skoraj neopisljivo lepo. Ena izmed najlepših izkušenj na vseh naših dosedanjih potovanjih in ja, samo zaradi nje in samo zaradi Kakaduja bi se bilo vredno vrniti v avstralski Top End. Ob našem obisku Kakaduja smo bili nastanjeni v neposredni bližini Yellow water billabonga, v kampu Cooinda. Kamp je bil urejen in lep ter super izhodišče za raziskovanje tega območja. Tokrat samo par fotografij, več o Yellow river pa v naslednjem prispevku.

6. Jim Jim Falls in Twin Falls Gorge region. To je najtežje dostopen del Kakaduja, saj do izhodišča za slapove Jim Jim falls vodi resnično slaba cesta s 50 km makadama in lukenj, za katero potrebuješ (izključno s 4WD) dobri dve uri v eno smer (iz glavne ceste do izhodišča pešpoti). Twin falls pa so oddaljeni še malo dlje. Mi se za to pot nismo odločili. Iskreno, bili smo že malo utrujeni od vožnje po Avstraliji. Poleg tega nas je 50 km makadamske poti v dveh urah dodobra prerukalo že v nacionalnem parku Purnululu, in izkušnje nismo želeli ponavljati. Vedeli smo tudi, da se v slapu ne bomo mogli kopati, saj je par let nazaj salty tu napadel popotnico, kljub temu, da naj bi bilo kopanje v tistem trenutno »varno«. Zato smo se izletu do Jim Jim falls in sosednjim Twin falls odpovedali. Je pa izlet do teh slapov sigurno najbolj avanturistični del raziskovanja Kakaduja in daleč od tega, da ga ne bi priporočili. Nasprotno. Samo mi smo dali prednost drugim območjem.

7. Mary river region. To najbolj južno območje Kakaduja je bilo naše prvo srečanje z njim, saj smo vanj vstopili na južnem vhodu. Območje je znano po mnogih slapovih, med katerimi sta najbolj znana Gunlom in Maguk. Ker dostop do njih zopet ni enostaven in ker je povsod okrog slapov v Kakaduju nevarnost krokodilov (s tem odpade kopanje in kakršnakoli osvežitev v njih), smo se mi odločili, da si čas za slapove vzamemo v sosednjem Litchfield nacionalnem parku, ki je prav tako poznan po čudovitih slapovih, v katerih pa se lahko, za razliko od Kakaduja, popolnoma varno kopaš. Poleg ogleda slapov Gunlom in Maguk, pa so na tem območju tudi čudoviti Yurmikmik walks, vendar ponovno težje dostopni.

Kakadu nas je preprosto navdušil. Bil je zaključek čudovitega potovanja po avstralskih prostranstvih, kjer smo res doživeli veliko lepega. Zato pravzaprav nismo pričakovali kaj posebnega, a dal nam je ogromno. Mogoče zato, ker smo se ustavili in ga poizkusili začutiti. Kot pravi spodnji citat:

»If you respect the land,
then you will feel the land.
Your experience will be one that you
can not get anywhere else in the world.«

Če spoštuješ deželo, jo boš čutil.
Takšne izkušnje ne boš dobil nikjer drugje na svetu.

Brian Baruwei – Wurrkbarbar klan.
Aboriginski tradicionalni lastnik.