Veličastna naravna kulisa Dolomitov

Naravna kulisa Dolomitov je nekaj najlepšega na našem planetu. Zagotovo. Kot sem napisala že v objavi na FB, bi bila jaz za takšne naravne lepote resnično pripravljena odšteti 500 eur+ za letalsko karto, če bi bile le te na drugem koncu sveta. Pa niso, na srečo. Imamo jih na dosegu roke, oziroma na dosegu nekaj ur vožnje z avtom. Sprehajalne poti, pohodne poti, težje alpinistične poti, ferate, stene za izkušene plezalce, pa seveda lažje in zahtevnejše kolesarske poti za vse, ki radi raziskujejo deželo s kolesom. Ni da ni, vsak lahko najde nekaj za sebe v naravnem okolju, ki ti skoraj na vsakem vogalu jemlje dih.

Seveda Dolomiti niso poceni in tu se greš lahko tudi luksuzni turizem. Ni pa nujno, daleč od tega. Midva sva do letos v Dolomitih vedno kampirala in na ta način raziskovala njegove lepote za male pare. Letos sva, malo zaradi situacije s korono, malo pa priznam tudi zato, ker jih po mnogih letih končno spet raziskujeva sama in nama ustreza malo preprostega razvajanja, izbrala nočitve v sobi. Za cca 80 -90 eur na noč za dve osebi z zajtrkom v mestecu Canazei. Sprejemljivo. Pa baje se tudi starava že malo ?.

Naju Dolomiti spremljajo že od prvega meseca, pa sva skupaj že 20 let. Nisva se jih še naveličala in vedno znova odkrijeva kakšen nov, odbito lep kotiček, razgled ali gorsko pot. Je pa tako, da je v Dolomitih vedno dobro imeti malo sreče z vremenom. Oziroma spremljati vreme in biti toliko prilagodljiv, da se na pot v Dolomite odpraviš takoj, ko vidiš da prihaja par dni približno lepega vremena. Zato imamo mi le redkokdaj vnaprej določen datum za Dolomite, skoraj vedno je odločitev vezana na vreme, ki pa je v teh koncih lahko malo muhasto in hitro spremenljivo. A tako to je v gorskem svetu. Midva odsvetujeva obisk Dolomitov v mesecu avgustu, vsaj v prvih treh tednih. Takrat jih preplavijo Italijani, ki se jim z začetkom avgusta začne ferragosto. Za vse, ki radi smučate, verjamem, da so Dolomiti čudoviti tudi pozimi. Nama pa so ljubi poleti, oziroma v zgornje ali pozno poletnem času.

Tokrat sva raziskovala Sello, Sassolungo, Catinaccio in Odle. V tem, prvem članku, samo galerija fotografij, ki bodo pričarale lepoto tega dela Dolomitov. V naslednjem članku pa več konkretnih nasvetom o raziskovanju in poteh (sprehajalnih, pohodnih in tudi tistih malo zahtevnejših) okoli Selle.