Popotniško leto 2018

Zopet je leto naokoli in čas, da se zazremo nazaj, tudi skozi oko statistike, ki nam drugače ni najljubša.

V letu 2018 smo obiskali 9 držav izven Slovenije in bili na poti 61 dni. Obiskali smo 4 nove države in ponovili obisk nekaterih že poznanih kotičkov. Predvsem pa je bilo to leto, ko smo odšli na dolgo pričakovano potovanje po Avstraliji, ki je trajalo dobre 4 tedne in ne samo, da je bilo naše najdaljše potovanje do sedaj, bilo je tudi najdražje. A hkrati eden izmed najlepših roadtripov do sedaj.

V letu 2018 smo se potepali po Belgiji, Cipru, Maleziji, Singapurju, Avstraliji, Grčiji, Italiji, Turčiji in Sejšelih.

Vmes smo obiskali tudi kar precej večinoma že poznanih kotičkov Slovenije, a priznam da manj, kot bi si želela midva s Petrom. Razlog je v tem, a otroka odraščata in z odraščanjem pridejo tudi številne obveznosti v šoli, ki niso kar tako. Zato si velikokrat čez vikend želita samo malo miru in tega, da sta doma, brez nenehnega letanja naokoli. Da ustvarjata v kuhinji in se družita s prijatelji. In nama s Petrom je trenutno zelo pomembno, da smo skupaj kot družina, da sva ob njiju, ker naju še vedno potrebujeta, tudi če to ni več tako očitno navzven. Ja, to obdobje ni najlažje, a je del odraščanja in bo minilo. V luči kratkih, enodnevnih izletov pa to pomeni, da je le teh manj, oziroma da jih delava sama s Petrom. In tega bo iz leta v leto več. Trend odraščanja, I guess ?

Zato družine, potujte z otroci ko so majhni. Če si želite, seveda. Marsikaj je v resnici enostavneje takrat, sploh izostanki iz šole. In čeprav je ravno v luči izostankov iz šole vsako leto potovanje težje, pa sva s Petrom hkrati noro hvaležna, da imamo ravnateljico, ki podpira potovanja. In tako imava v rokah že novo dovoljenje, za 3 tedensko potovanje naslednjo pomlad, ki je sicer za našega Lana prelomna, saj zaključuje 9-letko in se odloča za pot dalje. Hvaležna šoli, saj bi z lahkoto zavrnili našo prošnjo in hvaležna Lanu, da je končno dojel, da se uči za sebe in mu šola ne povzroča težav.

A dovolj o prihajajočih načrtih, poglejmo še malo leto, ki je za nami.

V mesecu februarju smo se za zimske šolske počitnice odpravili v Belgijo. Marsikdo si predstavlja Belgijo zgolj kot Bruselj, a v tem kratkem, mrzlem, a sončnem potovanju smo dokazali, da je Belgija še veliko več kot samo Bruselj. In nam je bila noro všeč.

Predlog kratkega potepanja po Belgiji pa si lahko preberete v članku: https://potepanja.com/predlog-kratkega-a-sladkega-potovanja-po-belgiji/

Za prvomajske počitnice smo se odpravili na topel in sončen Ciper. Razlog so bile poceni letalske karte in to, da smo si želeli malo sonca in morja. Raziskovali smo tako južni, kot tudi severni Ciper, z najetim avtomobilom seveda. Kljub temu, da od Cipra nismo pričakovali veliko, pa nas je zelo lepo presenetil in ga brez pomislekov lahko priporočimo za tedensko raziskovanje, a pred ali po sezoni, ko še ni preveč turistov. Tudi za Ciper smo spisali potovalni plan, ki si ga lahko preberete tule: https://potepanja.com/plan-potovanja-ciper/

In potem je poleti prišlo dolgo pričakovano potovanje v Avstralijo, o kateri sem vsaj jaz sanjala že od otroštva. Dodali smo mu 2 dni v Kuala Lumpurju ter na koncu en dan v že poznanem Singapurju. Avstralijo pa smo raziskovali 25 dni in bilo je čudovito, čarobno, divje, tiho, barvito in noro lepo. Prevozili smo več kot 8000 km po avstralskih prostranstvih. Začeli smo v Sydneyju, od tam poleteli v Melbourne in prevzeli avtodom, s katerim smo se srečali prvič. Sledil je 3 tedenski road trip od južnega Melbourna do severnega Top Enda, točneje do Darwina, kjer smo avtodom oddali in poleteli naprej v azijski Singapur. Vmes pa imeli čast uživati v premnogih čudovitih doživetjih in predvsem spoznavali prelepo naravo ter avstralske živali v njihovem naravnem okolju. Dolg plan potovanja še čaka, da ga spišem, o najlepših doživetjih na avstralskem potovanju pa si lahko preberete tule: https://potepanja.com/vrhunci-potovanja-po-avstraliji/ 
Prav tako si lahko preberete članek o čudovitem divjem živalskem svetu Avstralije: https://potepanja.com/divji-zivalski-svet-avstralije/

To je bil zagotovo eden lepših roadtripov do sedaj in s Petrom sva odločena, da se v Avstralijo še vrneva, sama, nekoč.

V drugem delu poletja, točneje konec avgusta sva se punci z mojo mami zopet opravili v Grčijo, točneje na Kreto obiskati sestro, hčerko in Irisino teto, ki tam dela. Uživale smo v že znanih kotičkih in raziskale kar nekaj novih, še nepoznanih, saj je Kreta ogromna in ji upravičeno pravijo kar kontinent v malem.

V tem času pa sta se tudi fanta odpravila po svoje, v Dolomite. Dolomite sva s Petrom sama ali skupaj z otroci raziskovala že tolikokrat, da niti štejeva ne več. In se vedno vrnila navdušena, ker so tako lepi. Tudi tokrat niso razočarali.

In za konec popotniškega leta, v drugi polovici oktobra smo se odpravili na Sejšele. Tega sprva nismo imeli v planu, a jaz si rada za zaključek uspešnega službenega »projekta« kupim kakšno darilo. In ni lepšega darila, kot so letalske karte v žepu ?. Pravzaprav edino materialno darilo, ki me osreči.

Na poti na Sejšele smo se ustavili v že raziskanem Istanbulu in ponovno uživali predvsem v kulinaričnih turških dobrotah. Mesto, ki nam je vsem noro všeč in kamor se bomo še vrnili. O Sejšelih pa lahko govorim in pišem samo v presežkih. Botanični raj brez primere, tako fotogeničen, pristen, čist in lep, da je že kičast. In resnično ne pretiravam, o podobnih izkušnjah pišejo tudi številni drugi popotniki, ki so jih raziskovali. Naš 10 dnevni potovalni plan po Sejšelih si lahko preberete tule: https://potepanja.com/plan-potovanja-sejseli/

Video, ki vam bo še bolj približal njihovo lepoto, pa je tudi že v nastajanju ?

Vmes pa smo raziskovali našo čudovito Slovenijo, ki se je nikoli ne naveličamo 🙂

 

To je bilo naše leto 2018 v luči popotništva. Nič hudega ne bo, če ponovno napišem, kar sem povedala že tolikokrat poprej: noro smo hvaležni, da smo imeli možnost zopet raziskati toliko čudovitih kotičkov našega planeta. In predvsem smo hvaležni, da ni bilo niti dneva, ko bi imeli na potovanju kakšne zdravstvene težave.

In če me kdo vpraša, kaj si želim v letu 2019, je moj odgovor jasen. Želim si zdravje. Samo zdravje. Vse ostalo bo prišlo ali pa ne bo. A če imamo zdravje, imamo vse. Najbrž se staram, a nič hudega.

Torej, na zdravje v letu 2019 in s tem še na mnoge prehojene ali neprehojene poti, ki nas čakajo tam nekje, na našem čudovitem planetu Zemlja ?