Popotniško leto 2016

Izjemnemu popotniškemu letu 2015, o katerem si več lahko preberete tukaj, je sledilo prelepo leto 2016.
Na poti izven Slovenije smo bili 50 dni, kar je kar 14 dni manj kot leto poprej in Petru je celo ostalo 4 dni dopusta, kar se že dolgo ni zgodilo.

Obiskali smo – za nas skoraj neverjetno število držav, kar 13 (7 novih), a zaradi dveh – cenovno ne najbolj ugodnih destinacij (Oman z UAE ter Škotska z Islandijo) so bila ta potovanja po številu dni – krajša.

Ker smo se konec decembra vrnili iz potovanja po Filipinih, nam je v mesecu januarju ustrezalo biti doma. Na prvo pot smo se odpravili v februarju, v času zimskih šolskih počitnic. Tri dni smo raziskovali Ravenno, Rimini in delto Pada z okolico. Super ideja za podaljšani vikend izlet.

V aprilu smo se skupaj s prijatelji odpravili na vikend izlet v hrvaško Istro, kjer smo se potepali po idiličnih istrskih vasicah, se razvajali z izvrstno hrano in celo odkrili prelep skriti slap.

Sledilo je prvo večje potovanje konec aprila, eden izmed vrhuncev leta 2016 – 8- dnevno potovanje v Oman in UAE. Zaradi logistike potovanja in prehoda meje med UAE in Omanom z avtomobilom – nas je malo skrbelo, kako se bo potovanje izteklo. Zaradi izvrstne priprave Petra pa je bilo potovanje – čisto nič ne pretiravam – ena sama pravljica. Oman nas je tako zelo navdušil, da ga uvrščamo med naših najljubših in najlepših TOP 3 držav. Resnično prelep.

Naša družinska tradicija je, zaradi želje otrok, da se vsake dve leti poleti odpravimo v nam ljubo Grčijo in kotiček v njej, ki nam je resnično ljub in kjer si v popolnosti napolnimo baterije in uživamo v družbi prijateljev in poznanih domačinov. Za pot v Grčijo si večinoma izberemo pot z ladjo iz Trsta, kar je, sploh za najmanjše popotnike – izvrstna dogodivščina, sploh ker potujemo kot “palubni potniki”. Pot nazaj domov pa je vedno drugačna in tokrat smo se – zaradi obiska moje sestre v Črni gori, odločili za pot čez Albanijo, Črno goro in Bosno. Zelo presenetljivo nas je Črna gora s svojo naravo in prijaznostjo pozitivno presenetila. Na žalost pa nas je Bosna razočarala. A tako to je v življenju. Z določenimi ljudmi in kraji “zavibriraš” , z drugimi pač ne. Nič hudega.

Sledilo je obdobje, ko sta se otroka odpravila na počitnice k babicam, s Petrom pa sva izkoristila proste trenutke in se za 3 sončne dni odpravila v nama ljube Dolomite. Sploh ne štejem več, kolikokrat sva že bila tam, a še vedno se jih nisva naveličala.

Kovčkov in nahrbtnikov še niti nismo spraznila dodobra, ko nas je že čakalo 14 dnevno potovanje na Škotsko in Islandijo. Državi bi si sigurno zaslužili daljše raziskovanje, a ker sta to izjemno dragi destinaciji, si kaj več v tem trenutku nismo mogli privoščiti. ne glede na to, pa smo Islandijo dodobra spoznali in prevozili celoten Veliki krog, velik del Škotske – predvsem otoki in njen sever – pa nam je ostal za drugič. Kaj naj rečem. Škotska je lepa, a Islandija je naravnost fantastična, veličastna, divja, nepredvidljiva, posebna in noro lepa.

Sledilo je nekaj mesečno obdobje dela, šole, obveznosti ter varčevanja za nove dogodivščine, ki nas čakajo v letu 2017.
Med krompirjevimi počitnicami smo želeli raziskovati Rim, pa so nas od tega odvrnili potresi na tistem delu. Zato smo se za dva dni odpravili v severno Avstrijo in južno Nemčijo, kjer smo raziskovali Hallstatt in okolico.

Vmes pa naša prelepa Slovenija 🙂

Pred nami je leto 2017 in srčno upamo, da nam bo zdravje služilo, saj vse ostalo pride potem samo po sebi 🙂 .